Književnost

Završeni 8. "Lučini književni susreti"

Završeni 8. "Lučini književni susreti"
Foto: Srna | Završeni 8. "Lučini književni susreti"

U Vlasenici su večeras završeni 8. "Lučini književni susreti" na kojima je u protekla dva dana učestvovalo 40 književnih stvaralaca iz Srbije i Republike Srpske.

Susrete je organizovao Književni klub "Luča" iz Vlasenice.

Danas, drugog dana manifestacije, učesnici "Lučinih književnih susreta" posjetili su spomen groblje poginulim ratnicima Šumadijske divizije drugog poziva, 1914. godine na Javor planini, gdje su upriličili poetski recital, a potom i srednjovjekovni manastir Lovnica u Šekovićima, gdje ih je primila igumanija manastira Jovana.

Predsjednik Književnog kluba Aćim Todorović rekao je Srni da je "Luča" mnogo uložila u ove književne susrete, ali da se mnogo toga i vratilo, na opšte zadovoljstvo građana Vlasenice i regije Birač.

"Književni susreti su oličenje pravog stanja kvaliteta književnog stvaralaštva na ovim prostorima, na kome može da zavidi čak i Udruženje književnika Republike Srpske, pa, bogami, i Srbije", rekao je Todorović.

Pjesnik iz Novog Sada Nenad Grujičić rekao je Srni da književni susreti, kada se održavaju na ovakvim lokacijama, nisu obična pjesnička druženja, već "zagrljaj različitih vremena i epoha sa raznovrsnim talentima u srpskom jeziku koji su se ovdje našli".

"Ovakva vrsta saradnje je veoma važna zato što takvim oblikom kreativnog druženja relativizujemo tamu vremena u kojem živimo", rekao je Grujičić.

Na završnom skupu, održanom večeras u Domu kulture u Vlasenici, uručena su priznanja koje Književni klub "Luča" svake godine dodjeljuje istaknutim književnim stvaraocima i pojedincima, koji su doprinijeli radu Književnog kluba.

Dobitnici ovogodišnje "Lučine povelje" su pjesnici Jovanka Stojčinović Nikolić iz Doboja i Savo Radulović iz Han Pijeska, kao i bivši načelnik opštine Vlasenica Mladen Popović.

U okviru "Lučinih književnih susreta" sinoć je u Domu kulture održano poetsko veče sa Nenadom Grujičićem, povodom četvrtog izdanja njegove prve knjige pjesama "Maternji jezik", objavljene prije 50 godina.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije