Književnost

Želja da Ćopićeva kuća bude ponos Hašana

Želja da Ćopićeva kuća bude ponos Hašana
Foto: N.N. | Želja da Ćopićeva kuća bude ponos Hašana

HAŠANI - U Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, u opštini Krupa na Uni nakon duže obustave radova nastavljena je izgradnja replike rodne kuće slavnog pisca, potvrdio je načelnik ove opštine Mladen Kljajić.

"Mi ne znamo kojim intenzitetom će biti nastavljena gradnja. Opština Krupa na Uni nema potpisan bilo kakav ugovor sa izvođačem radova, niti znamo da li postoje neki rokovi. Podizvođači su izravnali zemlju, povadili stari temelj i salili novu ploču. Nabavili su i kamen kojim će zidati kuću", rekao je Kljajić, napominjući da su radovi nastavljeni u petak, 31. avgusta, i da očekuje da će konačno biti završen ovaj projekat.

Dodaje da mu nije poznato kada bi radovi trebalo da budu završeni, jer opština Krupa na Uni nije potpisala nikakav ugovor sa izvođačem radova.

Načelnik opštine navodi da će lokalno rukovodstvo insistirati da rodna kuća čuvenog književnika dobije izgled kojim će se ponositi Hašani.

"Opština ne daje novac, ali obezbijedila je svu potrebnu dokumentaciju i struju. Zahtijevamo da sve bude urađeno po projektu koji je uradio Arhitektonsko-građevinski fakultet iz Banjaluke", dodao je Kljajić.

Predstavnik preduzeća koje je izvođač radova "Benkos Bosna" iz Doboja Mevludin Bećirović rekao je da je u toku zidanje podrumskih prostorija, što će biti završeno za desetak dana.

Bećirović je istakao da je obezbijeđen materijal za podrumske prostorije, ali nije mogao precizirati da li je izvođaču radova doznačen sav novac za završetak izgradnje.

U projektu izgradnje replike rodne kuće pisca Branka Ćopića opština Krupa na Uni je imala obavezu pripreme dokumentacije i infrastrukture, a izvođača je birao donator - Vlada Azerbejdžana.

Donatorska sredstva nisu bila usmjerena u budžet opštine Krupa na Uni, već direktno od donatora izvođaču radova, a Skupština opštine Krupa na Uni je u septembru prošle godine samo prihvatila donaciju Ambasade Azerbejdžana od 26.000 evra.

Izgradnja replike Ćopićeve rodne kuće je počela 24. novembra prošle godine, ali je nakon izvođenja zemljanih radova bila prekinuta, te je nastavljena prije nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije