Književnost

Živa književna riječ i knjige bez autobiografija starleta

Živa književna riječ i knjige bez autobiografija starleta
Foto: N.N. | Živa književna riječ i knjige bez autobiografija starleta

BANJALUKA - Satira književnog barda Bore Kapetanovića, koja je uz nenadmašnu interpretaciju zajedno sa smijehom publike odjekivala sa novootvorene Art terase Banskog dvora, kao i novi a ozbiljni glas naše književnosti Draška Sikimića iz Ljubinja, bili su samo dio pjesničkog duela koji je obilježio prvi dan 1. književnog festivala "Imperativ".

Pola sata prije spomenutog duela u utorak u poslijepodnevnim časovima pozdravnim govorom Saške Madžar, portparola ovog festivala, koji organizuje Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ", te kratkim nastupom hora "Banjalučanke", u koncertnoj sali Banskog dvora svečano je otvoren festival.

U toj koncertnoj sali kao dio prvog "Imperativa" otvoren je i mini-sajam knjige, na kojem će se u danima ispred nas predstaviti 14 izdavačkih kuća iz Srbije, Hrvatske i BiH. Ono što je upalo u oči posjetiocima jeste da se na sajmu ne mogu pronaći autobiografije sportista i starleta, nego da se radi o knjigama takozvane visoke književnosti, uz periodiku i stripove, gdje primat zauzimaju novi prozni i poetski glasovi savremene književnosti u regionu.

Među izdavačkim kućama koje se predstavljaju jesu "Booka", "Lom", "GeoPoetika", "Arete", "Bajbuk", "Sandorf", V.B.Z., "Imprimatur", "Deveta dimenzija", "Fraktura", "Pčelica", "Ramajana" i druge. Sajamske cijene dodatna su pogodnost ovog festivala, koji je odmah po otvaranju počeo i sa programom za najmlađe.

Naime, književnica Tanja Stupar-Trifunović, zajedno s akademskim slikarom Ognjenom Radumilom, održala je radionicu kreativnog pisanja u kojoj je učestvovalo mnoštvo mališana, a program prvog dana u Art dvorištu zatvorio je banjalučki muzičar Đurica Štula, odnosno njegov slavni alter ego Grof Đuraz. Đuraz je čitao svoje tekstove objavljene na raznim portalima i blogovima u godinama iza nas, istovremeno puštajući muziku po svom izboru, a ovaj programski dio "Imperativa" nazvan je "Note i slova", i posvećen je blogerima.

Sanela Babić, direktorica ovog festivala, kazala je da su osnovni ciljevi "Imperativa" spajanje čitalaca i autora, odnosno interakcija u kojoj se čuje živa književna riječ.

"Ciljevi festivala jesu i podsticanje i razvijanje navike čitanja kod mladih ljudi. Ljudi čitaju, kupuju knjige i pričaju o književnosti, samo su autori na neki način postali udaljeni od čitalaca jer su književne večeri previše formalizovane i svedene na analitičke osvrte recenzenata, što u principu odbija ljude, posebno mlade, koji žele upoznati pisce i njihovo djelo na neki drugi način", dodala je Babićeva.

Drugog festivalskog dana, juče tačno u podne, otvoren je i program "Lektirom u podne" u Književnom salonu za djecu, gdje se sa najmlađom publikom družio književnik Ranko Risojević. Takođe, juče je u okviru festivala trebalo da nastupaju i Ana Marija Grbić, Danijel Gatarić i Ivan Tokin.

Danas će u različitim programima na festivalu nastupiti književnici Ranko Pavlović, Marko Tomaš, Tanja Stupar-Trifunović, Dennis Gratz, Ahmed Burić i Ana Kolar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije