Književnost

Zoran Kostić dobitnik "Kočićeve nagrade"

Zoran Kostić dobitnik "Kočićeve nagrade"
Zoran Kostić dobitnik "Kočićeve nagrade"

MRKONJIĆ GRAD - Književnik Zoran Kostić iz Banjaluke ovogodišnji je dobitnik "Kočićeve nagrade", koja se dodjeljuje za doprinos srpskoj pisanoj riječi, a Aleksandra Mrakić, učenica šestog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" iz Dubrava kod Gradiške, osvojila je nagradu "Zmijanjče".

Proglašavanjem dobitnika ovogodišnjih nagrada i otvaranjem 15. likovnog saborovanja "Zmijanje 2015" danas je na Zelenkovcu, kod Mrkonjić Grada, počeo jubilarni 50. "Kočićev zbor", manifestacija posvećena srpskom književniku Petru Kočiću.

Književnik Mirko Vuković, član Žirija za izbor dobitnika "Kočićeve nagrade", rekao je da je ova nagrada dodijeljena uglednom pjesniku i dramskom piscu Kostiću za cjelokupno stvaralaštvo, te istakao da se u njegovim djelima prepoznaje patriotski duh Petra Kočića.

"To je značajno, budući da se 'Kočićeva nagrada' dodjeljuje i za cjelokupno stvaralaštvo na srpskom jeziku koje, osim umjetničke vrijednosti, sadrži i Kočićev duh, čistotu i punoću jezika, roduljublje, čvrstinu i jasnoću stava, te afirmaciju slobode i pravde kao univerzalnih vrijednosti", rekao je Vuković.

Nagrada "Zmijanjče" dodjeljuje se dugi niz godina i svi učenici osnovih škola srpskog govornog područja do devetog razreda mogu učestvovati na konkursu.

Predsjednik Ekološkog pokreta "Zelenkovac" Borislav - Boro Janković, koji je učesnik danas otvorenog likovnog saborovanja, izrazio je zadovoljstvo što se kolonija dešava u ovom ambijentu, koji dodatno inspiriše umjetnike.

"Kod Kočića mi je najznačajniji duh koji je osjetio u našem narodu, koji se prenosi. Najviše me inspiriše pripovijetka 'Kroz mećavu', jer smo mi uvijek kroz neku mećavu... Sve je ovo mećava, ja sam je osjetio na svojoj koži", rekao je Janković.

Slikar Svetislav Ludoški iz Zrenjanina kaže da je prvi put u ovim krajevima i da je oduševljen.

"Radim, inače, motive iz Banata, tako predstavljam i sebe i duh odakle dolazim. Imamo tri platna da uradimo za sedam dana na ovom saborovanju. Jedno ću, vjerovatno, posvetiti ili Kočiću ili Zelenkovcu", dodao je Ludoški.

Otvaranje centralne manifestacije "Kočićev zbor" predviđeno je za nedjelju, 23. avgust, u 10 časova u Banjaluci, u parku nazvanom po ovom velikom piscu.

Iz Organizacionog odbora ove manifestacije, na čijem čelu je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ranije je najavljeno da će na programu ovogodišnjeg "Kočićevog zbora" učestvovati više od 50 književnika iz regiona i Evrope.

Predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva "Zmijanje" Dragutin Ilić je rekao je će jubilarni "Kočićev zbor" biti nezaboravan i bogat brojnim kulturnim i umjetničkim dešavanjima.

"Angažovali smo naše pisce, umjetnike u raznim oblastima. U Kočićevom parku u Banjaluci će se 23. avgusta cijeli dan nešto dešavati, od izložbi, do nastupa etno-grupa. Završna svečanost planirana je za 30. avgust u Stričićima i biće mnogo lijepih iznenađenja", naveo je Ilić.

U nedjelju, 30. avgusta, u 12 časova na Kočićevom ognjištu u Stričićima biće dodijeljene nagrade dobitnicima koji su danas proglašeni na Zelenkovcu - "Kočićeva nagrada" i "Zmijanjče".

Planirane su brojne kulturne i umjetničke manifestacije međunarodnog karaktera, kao što je organizovanje naučnih skupova i brojnih književnih događaja posvećenih životu i djelu Petra Kočića, te borbe bikova, koje su tradicionalno dio ovog zbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije