Muzika

14. "Mostar Blues & Rock" festival od 13. do 15. juna

14. "Mostar Blues & Rock" festival od 13. do 15. juna
14. "Mostar Blues & Rock" festival od 13. do 15. juna

Grad Mostar domaćin je 14. "Blues & Rock" festivala, koji će se održati u ovom gradu od 13. do 15. juna.

Uprkos svim problemima sa kojima se manifestacije urbane kulture danas susreću, organizacioni tim "Mostar Blues & Rock" festivala je uspio i za ovu godinu obezbijediti bogat trodnevni program.

Uvod u program festivala će biti promocija knjige "Iscjeljujuća moć bluesa", novosadskog pisca Tibora Nađa. Knjiga, koja je zbog interesovanja doživjela niz promocija u regiji, na ovaj način će se predstaviti i bosanskohercegovačkoj publici, a svojom tematikom govori o samom nastanku bluza i njegovoj presudnoj ulozi u evoluciji muzičkih pravaca.

Autor ovog književnog djela je takođe muzičar, i najavljuje da će nakon promocije svi okupljeni moći čuti i njegove bluz izvedbe na akustičnoj gitari. Isto veče nastupiće domaće bluz-rok grupe R'N'R VOD i "Blues Caravan". Uvodno veče će biti održano u prostorijama Muzičkog centra "Pavarotti", a ulaz za ovaj program je slobodan.

Drugi dan ovog festivala nastupiće mlada grupa iz Austrije pod nazivom "Milk +", koja se predstavlja urbanim rok izrazom, sa naglašenim elementima psihodeličnog i grandž roka. Nakon njih, svoj prvi album pod nazivom "U moru i plamenu" će predstaviti "Zoran Čalić Band". Do sada poznat kao gitarista sastava "Majke", Zoran Čalić je po ocijeni kritike s ovim albumom zatresao regiju.

Završnica večeri pripada američkom gitaristi Popa Čabiju. Ovaj gitarski virtuoz se i kroz najzahtjevnije gitarske dionice poigrava s instrumentom, a sa svojom grupom će, pored nekih od najpoznatijih kavera, odsvirati i svoje autorske radove.

Posljednje festivalsko veče otvoriće mladi bend "Rock School Messengers", grupa sastavljena od mladih muzičara, polaznika "Mostar Rock School".

S obzirom na sjajan prošlogodišnji nastup njihovih predstavnika, ovo je logičan nastavak saradnje, ali i nastojanje organizatora da svake godine predstavlja mlade snage.

Nakon njih nastupa zagrebački "Small House Brown", grupa sastavljena od iskusnih muzičara, a koja u svojoj formaciji koristi i usnu harmoniku.

Najdugovječniji bend u regiji, "YU grupa", koja je prošle godine obilježila 45 godina postojanja, će dvosatnim koncertom završiti 14. izdanje "Mostar Blues & Rock" festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije