Muzika

"Accordeus": Muzika nam daje moć da mijenjamo svijet

"Accordeus": Muzika nam daje moć da mijenjamo svijet
Foto: Arhiva | "Accordeus" : Muzika nam daje moć da mijenjamo svijet

MEĆAVNIK, ISTOČNO SARAJEVO - Svaki prizor u Drvengradu tokom tri festivalska dana bio je nestvaran. Još jedno remek-djelo Emira Kusturice - festival "Boljšoj" ne samo da predstavlja platformu za upoznavanje brojnih muzičara, stvaranje muzičkih veza, razmjenu iskustava, već je istinska vrijednost. Ovako je Stefan Ćeha, član kvinteta harmonika "Accordeus" iz Istočnog Sarajeva, podijelio utiske s nedavno završenog petog izdanja festivala ruske muzike "Boljšoj", čiji je osnivač Emir Kusturica i koji se održava u Drvengradu u Nacionalnom parku Mokra gora.

"Accordeus" je, naime, na pomenutom festivalu proglašen laureatom I stepena te osvojio nagradu "Zlatna matrijoška". Tim povodom za "Nezavisne" pričao je Stefan Ćeha, koji je za nešto više od godinu, koliko postoji kvintet harmonika "Accordeus", s ovim ansamblom osvojio značajna priznanja, a jedno od takvih je i uspjeh na festivalu "Boljšoj".

"Izuzetnu čast i radost osjetili smo u trenutku proglašenja pobjednika, kada nam je maestro nad maestrima, čuveni ruski dirigent Valerij Gergijev uručio nagradu. Ovo predstavlja veoma vrijednu uspomenu, a veliki stepenik za naš ansambl. Želimo i trudimo se da promijenimo svijet nabolje, a muzika nam daje potpunu slobodu i moć da to i uradimo", kazao je Ćeha. On tvrdi da se snaga "Boljšoja" krije u ujedinjenju. Kako navodi ovaj mladi muzičar, pored nastupa, nagrade i uživanja u maestralnim koncertima, u Drvengradu imao je prilike da upozna mnoge kolege iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

"Ovaj festival postaje jedan od vodećih festivala klasične muzike na našim prostorima, kao i značajna kulturna tačka Srbije. Na predivnom mjestu, vođeni zvucima klasične muzike, tri dana smo uživali u predivnoj atmosferi. Kao festival koji radi na jačanju bratskih zemalja, tačnije srpsko-ruskih kulturnih veza, kroz bogate umjetničke sadržaje, nastupe sjajnih umjetnika uspio je da ujedini sjećanja svih generacija i stvorio divnu uspomenu kod svih nas", govori Ćeha radujući se što je njegov ansmbl dijelio binu s vrhunskim muzičarima kao što su: Roman Simović (violina), Milijana Nikolić (mecosopran), Tatjana Samuil (violina), Justus Grim (violončelo), hor "Kolibri", kao i rok grupa "Riblja čorba".

Inače, kvintet harmonika "Accordeus" osnovan je 6. maja 2016. godine, a čine ga studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nikola Pantelić, Miljana Đurović, Milica Muhadinović, Vanja Danilović i Stefan Ćeha. Umjetnički rukovodilac ansambla je mr Dražan Kosorić, kompozitor. U septembru tekuće godine predstaviće se na Svjetskom kupu, jednom od najvećih takmičenja za harmoniku, koji se održava u gradu Ozimo u Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije