Muzika

"Accordeus" izvodi "Balkanske igre"

"Accordeus" izvodi "Balkanske igre"
"Accordeus" izvodi "Balkanske igre"

SARAJEVO - Kvintet harmonika "Accordeus" održaće koncert 8. decembra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, s početkom u 19 časova, a na istom će premijerno biti izvedena kompozicija "Balkanska igra" Dalibora Đukića iz Banjaluke.

Kompozicija "Balkanska igra" je spoj savremenog i tradicionalnog, kako na planu muzičkog jezika, tako i na planu upotrebe standardnog izvođačkog sastava.

"Kako folklorna tradicija intenzivno živi u meni i bogati me svojim ljepotama, u cjelokupnom mom dosadašnjem umjetničkom izražavanju, nastojao sam da joj se s vjernošću odužim. To je ta poetika koja mi je jako bliska i na koju sam se u velikoj mjeri i oslanjao kada je u pitanju kompozicija 'Balkanska igra'", naveo je Đukić.

Ova kompozicija je pisana za kvintet harmonika, klarinet, violinu, klavir i udaraljke. Kvintet harmonika "Accordeus" čine: Nikola Pantelić, Miljana Đurović, Milica Muhadinović, Stefan Ćeha i Vanja Danilović. Kompozicija "Balkanska igra" će biti realizovana u saradnji sa studentima sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije