Muzika

"Accordeus" oduševio publiku u Sarajevu

"Accordeus" oduševio publiku u Sarajevu
"Accordeus" oduševio publiku u Sarajevu

SARAJEVO - Koncert kvinteta harmonika "Accordeus", koji svojim izvođenjem nastoji da publici približi i klasičnu harmoniku, održan je u četvrtak naveče u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, a tom prilikom premijerno je izvedena kompozicija Dalibora Đukića "Balkanska igra".

"Accordeus" je osnovan 6. maja ove godine, a čine ga Nikola Pantelić, Miljana Đurović, Milica Muhadinović, Stefan Ćeha i Vanja Danilović. Umjetnički rukovodilac je bio Dražan Kosorić.

Danilovićeva je u izjavi za "Nezavisne" navela da je prezadovoljna kako je protekao koncert, kao i da joj je drago što su nastavili saradnju Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

"Ta saradnja je nastavljena zahvaljujući kompozitoru Daliboru Đukiću, koji nas je svojom kompozicijom 'Balkanska igra' objedinio. Bila nam je čast što je on i prisustvovao koncertu", kazala je Danilovićeva.

Dodala je da su se trudili da program prilagode publici, te da je on bio podijeljen u dva dijela. U prvom dijelu su izvodili klasične kompozicije, dok je drugi dio koncerta činila ruska muzika.

Zadovoljstvo što je njegova kompozicija premijerno izvedena u Sarajevu nije krio ni Đukić, koji je naveo da je koncert bio fascinantan, a publika više nego oduševljena.

"Bio sam zaista srećan, i dugujem neizmjernu zahvalnost kvintetu harmonika 'Accordeus', njihovom rukovodiocu Dražanu Kosoriću, kao i studentima sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, na zaista jednoj divnoj i uspješnoj saradnji", naveo je Đukić.

Gost koncerta bila je  pijanistkinja Sonja Radojković.

Tokom šest mjeseci postojanja "Accordeus" je ostvario zapažene rezultate i gostovanja, a izdvaja se učešće na Internacionalnom festivalu harmonike "Akordeon art", gdje su pobijedili u kategoriji kamernih ansambala.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije