Muzika

Američki vojni orkestar na turneji u BiH

Američki vojni orkestar na turneji u BiH
Foto: N.N. | Američki vojni orkestar na turneji u BiH

BANJALUKA - Orkestar i hor evropske komande Oružanih snaga SAD održaće koncerte u Mostaru, Sarajevu i Banjaluci. Prvi u nizu koncerata biće održan večeras s početkom u 19 časova u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Od 1756. i vojnog orkestra iz doba Benjamina Frenklina u Pensilvaniji pa sve do danas, američki vojni orkestri zabavljali su trupe, ali i igrali važnu ulogu "muzičkih ambasadora" SAD.

Orkestar i hor evropske komande Oružanih snaga SAD, izvorno aktiviran 1940. godine, trenutno je treći po veličini orkestar i hor Vojske SAD, najveći izvan SAD i primarni izvođački vojni ansambl u Evropi. Ovaj orkestar i hor nastupa više od 200 puta svake godine, i do sada su nastupali u preko 20 zemalja, od Rusije do Iraka.

Orkestar i hor će nakon Mostara nastupiti u Sarajevu, gdje je nastup zakazan za ponedjeljak, 21. maj, s početkom u 18 časova u Domu Oružanih snaga BiH, dok će dan kasnije, odnosno 22. maja, nastupiti u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci s početkom u 20 časova.

Orkestar će izvoditi numere svjetski poznatih zvijezda kao što su Rijana, Majkl Džekson i Bruno Mars. U Sarajevu i Banjaluci, vojni orkestar Oružanih snaga BiH nastupaće zajedno sa Orkestrom i horom evropske komande Oružanih snaga SAD. Organizator nastupa je Ambasada SAD u BiH.

N.Vr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije