Muzika

Apel na bojkot Evrovizije u Izraelu podržalo 140 umjetnika

Apel na bojkot Evrovizije u Izraelu podržalo 140 umjetnika
Foto: Tanjug/AP arhiva | Apel na bojkot Evrovizije u Izraelu podržalo 140 umjetnika

Grupa od 140 umjetnika iz cijelog svijeta podržala je poziv na bojkot 64. takmičenja Evrovizije koje će se naredne godine održati u Izraelu. List "The Guardian" objavio je tekst koji je potpisalo 140 umjetnika koji su tako javno podržali apel palestinskih umjetnika na bojkot evrovizijskog takmičenja u Izraelu.

"Mi podržavamo apel palestinskih umjetnika. Sa izraelskom državom ne treba sarađivati sve dok Palestinci ne dobiju slobodu, pravdu i prava koja im ta država oduzima", navodi se u tekstu.

Umjetnici su u tekstu podrške bojkotu potsjetili da je izraelska vojska nedavno ubila najmanje 62 Palestinaca, uključujući i najmanje šestoro djece u Gazi.

"Evrovizijsko takmičenje u Izraelu treba bojkotovati sve dok Izrael nastavlja višedecenijsko ugnjetavanje osnovnih prava i sloboda Palestinaca", poručili su umjetnici.

Grupa umjetnika takođe je navela da je nedovoljno što je Unija evropskih produkcija (EBU) zatražila od Izraela da takmičenje ne organizuje u Jerusalemu.

"Izraelu treba oduzeti ulogu organizatora i takmičenje treba održati u nekoj drugoj zemlji koja više poštuje ljudska prava", poručila je grupa umjetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije