Muzika

"As I Fall" o novoj pjesmi i planovima za album: Želimo da govorimo o tome da postoji nada

"As I Fall" o novoj pjesmi i planovima za album: Želimo da govorimo o tome da postoji nada
Foto: N.N. | "As I Fall" o novoj pjesmi i planovima za album: Želimo da govorimo o tome da postoji nada
David Jojić

Banjalučki bend "As I Fall" objavio je novi singl i video-spot za pjesmu "Humanity's End". Članovi ovog sastava ističu da sa ovom pjesmom žele da prikažu aktuelne događaje, ali i zadnjih 100 godina čovječanstva, te da je ova numera prikaz njihovog pogleda na savremeni svijet i njegove dobre i loše strane.

U razgovoru za "Nezavisne" gitaristi benda Nikola Mijović i Dražen Kecman govore o pjesmi, tematici video-spota i najavljenim novim materijalima.

NN: Kako nastaju pjesme benda "As I Fall"?
KECMAN: Najčešći način kod nas kad se rade nove stvari je da neko iz benda dođe sa rifovima ili idejama. Mi to sve isprobavamo zajedno, stavljamo pojedinačne ideje, a ako nam se dopadne, sve ove ideje zajedno pomiješamo u pjesmu. Međutim, sa ovom pjesmom smo imali drugačiji pristup, ciljano smo išli da je radimo upravo za potrebe tog nekakvog zamišljenog spota u našim glavama.
MIJOVIĆ: Ja ovu pjesmu vidim kao prošlost, sadašnjost i budućnost čovječanstva, kroz perspektivu čovjeka u sadašnjem modernom svijetu. Radi se o direktnoj kritici nemara koji svi nekad sebi dozvolimo, bez razmišljanja o tome kakve to posljedice ostavlja na druge. Poruka koja je provučena kroz pjesmu jeste da se svi treba da se borimo za veće dobro i zajednički boljitak. 

NN: Za pjesmu je snimljen i video-spot, koja je tematika spota?
KECMAN: Čovjeka danas konstantno bombarduju kroz TV, internet, radio i druge medije, o ratovima, virusima, poplavama, zemljotresima i sličnim katastrofama. Nije nam trebalo puno razmišljanja da shvatimo o čemu želimo da govorimo. A kad bih morao reći u jednoj riječi poruku spota, onda je to "nada". 

NN: Koliko je dugo trajalo snimanje i na kojim lokacijama su snimljeni kadrovi spota?
KECMAN: Snimali smo na više lokacija, a jedna od njih je planina Manjača, koja ima svoje prirodne ljepote i nikakvo uljepšavanje nije potrebno. Što se tiče procesa snimanja video-spota, to je već druga priča, mislim da je sve trajalo oko sedam mjeseci, što zbog privatnih obaveza svakog od nas, što zbog naših prohtjeva.

NN: Da li se tokom snimanja desila neka interesantna anegdota koju ćete pamtiti?
MIJOVIĆ: Dok smo snimali na lokacijama na Manjači, imali smo par bliskih susreta sa domaćim životinjama koje slobodno hodaju po poljima. 
Pored toga prolaznici su bili zbunjeni o kakvoj buci se radi, jer nemaju često priliku da čuju bubanj kako odjekuje na brdima.
KECMAN: Da, kao što reče Nikola, razmišljali smo da li i krave da ubacimo oko nas, pošto su već bile tu, ali mislim da bismo onda malo spot skrenuli u komičnom smjeru.

NN: Da li bend ovim singlom najavljuje novi studijski materijal?
MIJOVIĆ: Ovaj singl je dio cjeline koja će da stvori studijski album na kojem radimo. Album će da sadrži i poneku stariju pjesmu iz perioda od 2013. pa do danas, koje ćemo imati priliku da ponovo obradimo. Cilj nam je da konačno uobličimo jedan čitav album, a da se pritom ne radi ni o EP-u, niti sklopu singlova. Imamo puno novih ideja koje su mnogo više od onoga što smo do sada radili, a ujedno imamo i svoj studio "Cirith Ungol", tako da sklapanje svih kockica, igranje sa pjesmom i generalno sav taj proces nam je postao prava zabava.
KECMAN: Da, kao što reče Nikola, to je sve jedna cjelina. Još uvijek postoje pjesme koje nismo potpuno završili, ali istovremeno želimo da zajedno počnemo s pravljenjem novih pjesama, a iskreno nama i treba puno vremena za pisanje. Gledamo dosta detalje i zalijepićemo se za najmanju stvar tako dugo, da je to ponekad i loše za nas, jer ne možemo da nastavimo dalje dok ne riješimo i ispadne kako mi to želimo. Sam proces je stvarno zabavan i komplet koncept ovog benda nam dođe kao nekakav izduvni ventil 

NN: Ko je bio zadužen za zvuk i video?
MIJOVIĆ: Zvuk je rađen u našem ličnom studiju, "Cirith Ungol" u Aleksandrovcu. Praktikujemo samostalni rad na zvuku svojih pjesama već neko određeno vrijeme, te smatramo da je ova pjesma i pokazatelj napretka u tom domenu. Miks i master je uradio Dražen, uz male inpute nas svih. Na videu možemo da zahvalimo našem prijatelju Adnanu Murguzu, koji nam je maksimalno izašao u susret pri snimanju i montaži materijala, te je pokušao da maksimalno ispuni sve naše želje prilikom izrade videa.
KECMAN: Stvarno treba da zahvalimo Adnanu Murguzu, koji je, moram da napomenem, uradio izvrstan posao, nije bilo lako trpiti sve naše prohtjeve i želje. Kad se samo uzme tempo dinamika ove pjesme i koliko brzo se mijenjaju scene, trebalo je to sve "isčačkati" i uklopiti nama po volji, plus naravno scene u kojima se mi pojavljujemo.

Video

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije