Muzika

Balaševićev muzičar napisao posljednju Arsenovu pjesmu

Balaševićev muzičar napisao posljednju Arsenovu pjesmu
Balaševićev muzičar napisao posljednju Arsenovu pjesmu

NOVI SAD - Kada je prije četiri godine novosadski muzičar i tekstopisac Aleksandar - Caki Kravić predao Arsenu Dediću tekst i muziku za pjesmu "Život" nije ni slutio da će to biti poslednja pjesma koju će ovaj veliki muzičar i kompozitor otpjevati.

Pola godine nakon smrti Arsena Dedića, za muzičke sladokusce i poštovaoce djela popularnog hrvatskog šansonjera biće promovisana njegova posljednja snimljena pjesma i spot čija je izrada u završnoj fazi.

Kravić, koji je veći dio muzičke karijere proveo kao basista benda Đorđa Balaševića, planira da ovaj spot zapravo bude omaž djelu Arsena Dedića, pa će biti i snimljen u crno-bijeloj tehnici sa kadrovima Šibenika, rodnog mjesta čuvenog kantautora, njegovim albumima i starim fotografijama, ali i Zagreba gdje će biti snimljen posljednji kadar ovog spota.

Kravić kaže da je saradnja sa Dedićem počela prije četiri godine, kada je preko "džezerske linije" stupio u kontakt s Arsenovim sinom Matijom. Ubrzo je upriličen i prvi susret na koncertu Masima Savića u beogradskom "Sava centru" na kome je Arsen bio gost. Povod je bila pjesma koju je Caki namijenio velikom umjetniku.

Iako je gotovo dvije decenije proveo u bendu Đorđa Balaševića, koji je lirski i muzički potpisivao svaku pjesmu, Kravić je pisao i komponovao pjesme za svoju dušu, a jedna njegova numera završila je i na Opatijskom festivalu 1979. godine. Pjesma koju je napisao prije četiri godine, ispostaviće se, postaće mu posebno značajna.

"Prebirao sam po gitari, i krene prvi stih, i na neki volšeban način uđem u lik Arsena Dedića. Bukvalno sam ušao u tu pesmu s Arsenovskim osećajem i tako je završio. Za sat vremena čitava pesma je bila gotova. Ali ja nisam pevač i nisam hteo da dajem drugom pevaču do Arsenu, ako, naravno, pristane da je otpeva", prisjeća se Kravić.

Ubrzo su se sreli u Sava centru, gdje mu je predao demo CD sa pjesmom i akordima.

"Rekao sam mu da mislim da je pesma za njega i da niko drugi ne može da je otpeva onako kako je ja doživljavam. On mi je tada rekao: 'Samo da znaš - ja ću te vrijeđati, ja ću ti sve sasuti u lice ako mi se pjesma ne dopadne'. Četiri-pet dana kasnije i zazvonio mi je telefon. Sa druge strane žice čuo sam Arsenov glas: 'Aleksandre, samo komplimenti! I za muziku i za tekst'. Ako mi je bilo do sujete ikada, onda mi je Arsen tu sujetu ugasio svojim rečima", priča Kravić.

Godinu dana prošlo je do tog susreta do snimanja pjesme. Kravić je ponudio da, ukoliko mu treba on sa muzičarima iz Novog Sada uradi aranžmane, ali je Arsen izabrao zagrebačke muzičare. Nakon što je snimio pjesmu "Život" uručio mu je taj CD sa potpisom i praktično mu ostavio na raspolaganje pjesmu, jer je jedini primjerak te numere u Kravićevoj muzičkoj zbirci.

"Pesmu sam napisao na ekavici, ali me je pitao da li može da je otpeva na ijekavici. Naravno da sam pristao. Kada je snimio, reko mi je da je 'pjesma uvjerljiva'. Nije rekao ni dobra ni loša, ali je tim rečima najbollje opisao njegov doživljaj pesme", kaže Kravić.

Nakon snimanja pjesme dogovorili su se da snime i spot za tu numeru i da je onda promovišu. Ideja je bila se se snime kadrovi Šibenika, a da se u Zagrebu snimi spot u "Esplanadi" gdje su se sastajali kada je Kravić dolazio u Zagreb. U spotu je trebalo da u tom lokalu Caki svira gitaru i priča s Arsenom. Na žalost, ostalo je sve na ideji, jer je u avgustu prošle godine Dedić preminuo.

Ipak, Kravić nije odustao od ideje da bude snimljen spot. Javio se nakon nekoliko mjeseci od smrti Arsenovom sinu Matiji i pitao za dozvolu da snimi spot. Nakon što je čuo posljednje otpjevanu očevu pjesmu, Matija mu je odgovorio: "Radi. Srećno!"

Snimanje je počelo početkom godine, a do kraja februara trebalo bi da bude promovisan u Novom Sadu i nekoliko dana kasnije u Zagrebu.

"Sadržaj pesme daje poruku koja nakon njegove smrti dobija novu dimenziju", navodi Kravić i dodaje da mu je bila velika privilegija poznavati Arsena Dedića i družiti se s njim.

"Arsen je bio veoma fin, pristojan i duhovit čovek. Bio je, kako je za sebe voleo da kaže, 'akademski težak'. Komponovao je muziku za 150 predstava, bio je umetnik u pravom smislu te reči. Neki su ga smatrali naopakim i nadobudnim, a nije takav bio. On je ljudima u lice govorio šta misli. A to ljudi ne vole", zaključuje Aleksandar Kravić.

Do promocije pjesme, Kravić je odrecitovao posljednju strofu "Života":

"Sve bivše ljubavi u sjećanje staju

i ja se sad pitam što ostaje na kraju,

što stvarno dobiju ti, ti što daju?

I opet život ide dalje, a nebo nove snove šalje,

ko ptici malenoj što poleće iz gnijezda,

više je želja nego zvijezda.

I kada vidim da je mnogima svejedno,

ja kažem živjeti, živjeti je vrijedno..."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije