Muzika

Balkan dobio reperski pokret pod nazivom "Nema Labavo Ent."

Balkan dobio reperski pokret pod nazivom "Nema Labavo Ent."
Balkan dobio reperski pokret pod nazivom "Nema Labavo Ent."

Balkan je dobio još jedan reperski pokret pod nazivom "Nema Labavo Ent.", koji okuplja repere iz regije.

Nastao je iz ideje repera Asmira Jakupovića - Skankdafakae iz Bosne i Hercegovine i  Davora Vinkeševića Vordabeatzza iz Hrvatske, koji već nekoliko godina grade karijeru u ovom muzičkom žanru. U razgovoru za "Nezavisne" osnivači pokreta govore o svojoj ideji za njegovo osnivanje i planovima za budućnost.

NN: Kako ste došli na ideju da pokrenete projekat "Nema Labavo Ent."?

SKANKDAFAKA: Već dugo vremena koristimo izreku "nema labavo" uz sve što smo radili dosad, pa smo došli na ideju da napravimo nešto što bi pomoglo širenju repa na Balkanu i, naravno, da napravimo nešto jako o čemu će se pričati.

VORDABEATZZ: Upravo tako, puno se ta uzrečica povlačila među nama, onako iz šale, dobacivanja i sl. Poslije smo krenuli s ovim grupnim pjesmama ili "cypherima", te smo izbacili pet pjesama tog tipa. Onda smo odlučili započeti novu priču, udružiti se sa još kojim reperom i "beatmakerom" i započeti nešto bolje i zanimljivije.

NN: Šta je cilj ovog projekta?

SKANKDAFAKA: Cilj je da širimo našu muziku i rep kulturu, da potpišemo jake izvođače koji bi preko nas dobili više slušalaca i publike. Tek smo na početku, ali mislim da je to neki glavni cilj da kad publika vidi "Nema Labavo Ent." shvati da je to rečenica koja stoji kao kvalitet muzike.

VORDABEATZZ: Malo bih detaljnije samo rekao da je glavni cilj to da svaka gotova pjesma koja izađe kod nas bude vrhunska, što znači da, kad se vidi ime "Nema Labavo Ent." možete biti sigurni da je pjesma dobra. Dalje, pokušavamo pridonijeti cijeloj slici hip-hopa, podići igru na novi nivo, otvarati suradnje sa dobrim izvođačima, pomoći kritikom i savjetima koje smo i sami prošli tokom rada, učiti nove stvari i tako dalje.

NN: Koje su osnovne teme o kojima vi repujete?

SKANKDAFAKA: Nismo ograničeni, tema zavisi od pjesme do pjesme, repamo o svemu o čemu nam se repa. Trenutno isprobavamo malo komercijalniji zvuk kako bi nas počela slušati i publika koja ne sluša rep.

VORDABEATZZ: Kao što je Skank rekao, trenutno smo u eksperimentalnoj fazi i isprobavamo nove stvari, novi zvuk i sviđa nam se kako to izgleda.

NN: Sa kim imate u planu da sarađujete?

SKANKDAFAKA: Od velikih imena svakako Frenki, Shtela zasad u prvom planu, a za dalje je sve otvoreno.

VORDABEATZZ: Ne mogu reći pojedinačno osim ova dva momka koje je Skank spomenuo. Ima dosta imena koja su u planu, a koja će se ostvariti - vidjet ćemo u budućnosti.

NN: Koliko ovakav projekat doprinosi razvoju rep scene i njenoj popularizaciji na Balkanu?

SKANKDAFAKA:  Pa ja mislim da donosi mnogo toga jer uvijek će kolektiv biti više ispraćen nego sam izvođač. Mislim da ako bude išlo dalje kao što je bilo do sada, onda će ovo biti nešto veliko.

VORDABEATZZ: Pošto u planu imamo i rep "session", nove "cyphere" i još mnogo toga, mislim da ovo dosta doprinosi. Nama nije cilj samo promovirati sebe, nego i drugima dati mogućnost da ih posluša veća publika, da pokažu šta znaju.

NN: Mnogi članovi "Nema Labavo Ent." imaju adrese širom Evrope, da li to znači da su u planu gostovanja i mogućnost promocije naših repera u većim evropskim zemljama?

SKANKDAFAKA: Naravno. Trenutno izbacujemo singlove i pjesme, a kad krene promocija radova sa nastupima pozvaćemo naše muzičare jer ima mnogo naših klubova po Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji.

VORDABEATZZ: Uvijek smo otvoreni za nove saradnje i naravno da postoji mogućnost za to, ali zasad to nije glavni fokus.

NN: Da li su u planu organizacije nastupa u bh. gradovima?

SKANKDAFAKA: Trenutno ne, ali recimo na ljeto sam već ugovorio nekoliko nastupa u okolini Prijedora, a možda i u drugim gradovima. Još ništa nije ugovoreno 100%, ali je vjerovatno da napravimo tu i tamo neki koncert.

VORDABEATZZ: Na ovo pitanje još nemam neki komentar, vidjet ćemo kako se stvari budu kretale kroz dogledno vrijeme.

NN: Koga biste voljeli još da vidite u svojoj grupi?

SKANKDAFAKA: Pa ima mnogo kvalitetnih repera koje lično znam i za koje bih volio da nam se pridruže. Tier iz Srbije je jedan od njih i skoro smo sarađivali u jednoj pjesmi. Naravno, i MC Rele, za kojeg mislim da će uskoro biti novi Rasta.

VORDABEATZZ: S mojeg stajališta trenutno sam zadovoljan postavom, ali uvijek se može napraviti mjesta za još nekoga. Ne bih nikoga posebno izdvajao, kad budemo nekoga ubacili u tim znaće se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije