Muzika

"Banjalučankama" srebro u Italiji

"Banjalučankama" srebro u Italiji
Foto: N.N. | "Banjalučankama" srebro u Italiji

​Na Internacionalnom horskom takmičenju "Voice for Peace", koje je u organizaciji Svjetske horske asocijacije INTERKULTUR - Musica Mundi održano od 1. do 5. maja u italijanskom gradu Peruđa, Ženski kamerni hor "Banjalučanke" iz Banjaluke nastavio je seriju zapaženih uspjeha na međunarodnoj sceni osvojivši srebrnu medalju u kategoriji tradicionalne muzike.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta, profesora Mladena Matovića, "Banjalučanke" su nastupile kao jedini predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje je u svom festivalskom i takmičarskom programu okupilo više od 20 horova iz 11 zemalja svijeta, među kojima su Finska, Grčka, Kina, Avganistan, Turska, Rusija, Slovačka, Švajcarska i mnoge druge.

Sve horove ocjenjivao je internacionalni stručni žiri, sastavljen od uglednih svjetskih eksperata za horsku muziku iz Italije, Poljske i Letonije.

"Veoma smo srećni i ponosni što smo na još jednom značajnom takmičenju zadržali kontinuitet kvalitetnih takmičarskih nastupa na internacionalnoj horskoj sceni, a posebno imajući u vidu činjenicu da je u ovoj godini došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu, te je prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Peruđi predstavljao testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i svojevrsnu pripremu pred narednu, veoma zahtjevnu koncertno-takmičarsku sezonu hora", rekao je Matović.

Dodao je da su se "Banjalučanke" zahvaljujući dosadašnjim rezultatima, i prije svega osvajanju olimpijske zlatne medalje na prethodnoj Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Južnoafričkoj Republici, direktno kvalifikovale za učešće na narednoj Svjetskoj horskoj Olimpijadi, koja će početkom jula 2020. godine biti održana u Belgiji.

"Iz tog razloga sva takmičenja i nastupi hora u ovoj godini su u funkciji podizanja interpretativnog nivoa izvođenja i što kvalitetnije pripreme za predstojeću horsku Olimpijadu, koja za sve nas u horskom svijetu predstavlja izazov svih izazova jer je riječ o najznačajnijem i najvećem planetarnom horskom takmičenju", naglasio je Matović.

Nakon takmičenja u Peruđi, Ženski kamerni hor iz Banjaluke nastavlja s pripremama gala koncerta ansambla, koji će povodom Svjetskog dana muzike biti održan 21. juna na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel.

Učešće Ženskog kamernog hora "Banjalučanke" na internacionalnom horskom takmičenju u Peruđi realizovano je prvenstveno zahvaljujući svesrdnoj podršci i razumijevanju Kabineta Predsjednika Republike Srpske, koji je generalni pokrovitelj ovogodišnje koncertno-takmičarske sezone hora, te podršci pokrovitelja grada Banjaluka i drugih brojnih prijatelja ansambla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije