Muzika

Bend "Nord" pobjednik 8. "Jelen Demofesta"

Bend "Nord" pobjednik 8. "Jelen Demofesta"
Bend "Nord" pobjednik 8. "Jelen Demofesta"

BANJALUKA - Zvuči nevjerovatno da je jedan bend svojim petim izlaskom na binu postao pobjednik velikog regionalnog festivala, no to se upravo dogodilo riječko-opatijskom sastavu "Nord", koji je u subotu uveče, nakon izvođenja pjesme "Play Restart", krunisan titulom pobjednika osmog "Jelen Demofesta".

"Nord" čine Mihael Prosen - glas i bas gitara, Dorian Bogut i Vedran Vučković - gitare, Bojan Brnčić - klavijatura i Tino Margan - bubanj. Ti momci, stari od 19 do 36 godina, gaje međusobno različite muzičke afinitete, pa i ono što udruženi sviraju može se nazvati kompleksni rock. Ime benda (nord - sjever), govore nam, izabrali su jer se ljudima svidjelo kako zvuči, a ima možda nešto i u tome što ljudi traže sjever kada se izgube. S obzirom na fantastičan scenski nastup i muzičku neprikosnovenost na bini, pitali smo ih da li su se šalili kada su na finalnoj večeri "Jelen Demofesta" rekli da im je to bio peti živi nastup.

"Zbilja, ovo nam je bio peti nastup, prve dvije svirke imali smo u Zagrebu, potom slijedi Umag, četvrta se desila u Banjaluci na drugoj večeri 'Demofesta' i evo, peta svirka na finalnoj večeri donijela nam je pobjedu", rekao je za "Nezavisne novine" nakon silaska sa pobjedničkog postolja Bojan Brnčić, opatijski član ovog sastava. Brnčić, međutim, otkriva da svako od njih ili ima veliko iskustvo, kao što je slučaj sa frontmenom Prosenom, ili istovremeno svira u nekom drugom bendu, kao što je slučaj s njim, koji, pored "Norda" svira i u bendu "Društvo bijesnih lisica". Nakon ove pobjede, poslije samo pet svirki koje su imali dosad, planiraju da ih pomnože sa mnogo većim brojem te smatraju da su dobili veliki vjetar u leđa. Međutim, da pobjeda nije došla slučajno te da momci iz Norda ne izlaze tek tako na binu, potvrđuje veliki rad na probama i u studiju. Oformljeni su 2013. sa idejom da urade nešto više u autorskoj muzici i već su u studiju "Gis", po njihovim riječima, kod poznatog riječkog producenta koji svira sa "Let 3", snimili pet pjesama: "Play Restart", "Shadows", "So Alive", "Mexico" i "Hi - lo", a imaju još pet koje čekaju da ugledaju svjetlo dana.

"Imamo cijeli album spreman, to je dobra stvar, u studio smo planirali ući i sve završiti na jesen, tako da, evo, sve se vrlo lijepo potrefilo, poklopile su se zvijezde, zahvalni smo 'Jelen Demofestu' na odličnoj organizaciji i povjerenju koje nam je ukazao proglasivši nas pobjednicima", kazao je Mihael Prosen, koji u bendu nosi nadimak Šef, a da ni to nije slučajno, potvđeno je i tim što je Šef nagrađen i nagradom za najboljeg bas gitaristu festivala. Kada je Davor Gobac prije dvije godine bio u žiriju "Jelen Demofesta", govorio je da mu nije jasno zašto gotovo svi bendovi pjevaju na engleskom jeziku.

"Mislim da je ove godine više bendova pjevalo na domaćem - jeziku regiona, nego na engleskom, ali meni je oduvijek prirodnije bilo da pjevam na engleskom nego na hrvatskom, ako ovaj drugi koristim samo da bih napravio bolji rezultat. Mislim da engleski mnogo bolje zvuči uz ovakvu žešću glazbu", kazuje Prosen. Da li će im snimanje albuma, što podrazumijeva prva nagrada na "Jelen Demofestu" i engleski jezik možda otvoriti i neka veća vrata Evrope, ne znaju, oni će, kako kažu, raditi ono što najbolje znaju, pa šta bude.

"Konkurencija je bila 'bolesna' - dečki i cure vrhunski sviraju, te da je bilo ko od finalista odnio pobjedu, mislim da žiri ne bi pogriješio, iako ne mogu reći da nisam srećan zato što smo to upravo mi", riječi su Brnčića.

Nagrade

Pored "Norda", koji će kao prvonagrađeni dobiti snimanje i produkciju albuma te produkciju spota za pjesmu po izboru, odlukom "Jelen Demofest" žirija, druga nagrada pripala je grupi "Rezerve" iz Tučepa, koja je osvojila muzičku opremu u vrijednosti od 3.000 evra, a treća bendu S.K.A. iz Leskovca, što podrazumijeva muzičku opremu u vrijednosti od 2.000 evra. Pored glavne tri, dodijeljene su i sljedeće nagrade: nagrada publike koju dodjeljuje kompanija "M:tel" pod nazivom "Plavi bas", nagrada za najboljeg basistu: Mihael Prosen iz grupe "Nord"; Jack Daniel's gitara, nagrada za najboljeg gitaristu: Ante Puharić iz grupe "Rezerve"; prethodne večeri, za najboljeg novinara proglašen je Zoran Tučkar sa portala muzika.hr.

Revijalni dio

Posljednju noć festivala u revijalnom dijelu nastupili su prošlogodišnji pobjednici "Hulahop" iz Slovenije, a kako organizatori "Jelen Demofesta" za Amerikance "Eagles of Death Metal" nisu pronašli zamjenu, splitski TBF, na oduševljenje njihovih mnogobrojnih obožavalaca u Banjaluci, svirao je dva i po sata. Njihovom svirkom završen je osmi "Jelen Demofest", čiji su organizatori najavili da će i deveti put 99% biti održan na renoviranom dijelu Kastela. Ta lokacija, zbog većeg kapaciteta, dobila je pohvale sa svih strana u odnosu na prethodnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije