Muzika

Bilja Krstić: Od tradicije stvaramo savremenu umetnost

Bilja Krstić: Od tradicije stvaramo savremenu umetnost
Bilja Krstić: Od tradicije stvaramo savremenu umetnost

Ovde nismo dugo svirali iako smo nekad u Banjaluci imali tri koncerta godišnje.

Napravljena je neka pauza. U jednom trenutku nismo mogli od obaveza preko, jer smo dosta svirali u inostranstvu i sad moram da priznam da mi je veliko zadovoljstvo što smo poslije mnogo godina imali svoj solistički koncert, rekla je za "Nezavisne novine" nakon koncerta sa "Bistrikom" u Banjaluci Biljana Krstić, dodajući da veliku zahvalnost za to veče duguje Konzulatu Srbije i konzulu Vladimiru Nikoliću, zahvaljujući kome je Banjalučanima pjevala u čast Petra Kočića.

NN: Skoro ste dobili nagradu na "Sofestu" za muziku iz filma "Branio sam Mladu Bosnu". Koliko se razlikuje raditi muziku za film i muziku za album?

KRSTIĆ: Dosta se razlikuje zato što ovde zavisite od slike. To je ono što morate pratiti i ovde je muzika u funkciji filma tako da svi instrumenti, čak i moj glas jeste bio u ulozi instrumenta. Miki Stanojević i ja smo radili muziku i to je bio veliki i ozbiljan rad. Ne računam "Zonu Zamfirovu" jer smo samo aranžmane radili za tradicionalne pesme, a ovo je baš autorska muzika i dosta je prilagođena samoj temi, koja je nama bila veliki izazov. Što se tiče nagrade na "Sofestu", prvi put ove godine je dodeljena nagrada gde je u fokusu muzika i pošto to nije klasična nagrada utoliko je veća. Učešće u jednoj velikoj istorijskoj temi i tako divnom filmu, poslije "Zone Zamfirove", nije mala stvar.

NN: Kad ste spomenuli "Zonu Zamfirovu" i aranžmane starih pjesama, možete li reći i to kako otprilike izgleda Vaš istraživački rad u muzici?

KRSTIĆ: To je sada već rutina, krećem obično od notnih zapisa jer mene najviše zanimaju ti notni zapisi i ono što još nije tonski zabeleženo. To je jedan lep kreativni posao, kreativan rad. Obično na prvo pevanje odmah shvatim da li je to pesma za mene i za "Bistrik" ili nije. "Bistrik" i ja je potom prevedemo u savremenu umetnost i to i jeste cilj. Meni nije cilj da budem na estradnom nebu, da budem neka estradna zvezda, što se verovatno i vidi iz  petnaestogodišnjeg rada sa "Bistrikom". Zaista mi je želja da samo tradicionalnu muziku podignemo na jedan viši nivo i da je približimo ljudima i podsetimo one starije kako imamo lepo muzičko nasleđe i koliko je bogato.

NN: Kako danas vidite svoju karijeru u popularnoj muzici u odnosu na ovu s "Bistrikom"?

KRSTIĆ: Drugo je vreme bilo. Drugačije se živi, prosto moramo malo da prihvatimo tehnološke inovacije, da budemo u toku, bez obzira što se mi bavimo tradicionalnom muzikom. Danas karijere traju kratko, ali sa "Bistrikom" to nije slučaj - trajemo već 15 godina i iza sebe imamo četiri albuma.

NN: Kada će publika imati priliku da čuje peti album?

KRSTIĆ: Peti album bi trebalo da bude do kraja godine. Evo sad je došao red da ga konačno završimo, obećavam, jer je i nama stalo da imamo novi album i sa novim materijalom da krenemo na turneju.

NN: Godine 1975. ste počeli da pjevate sa "Suncokretom" nakon što ste prošli audiciju kod Bore Đorđevića. Kako danas gledate na audiciju u "Pinkovim zvezdama" gdje on učestvuje?

KRSTIĆ: Teško je to porediti, u ono vreme kada je Bora pravio audiciju za orkestar, za pevače, to je naravno drugačije izgledalo. Za ovo danas jednostavno nemam komentar. Naravno, on je toliko ozbiljan i svoj čovek i treba da radi ono što misli da treba, ali ipak ću reći da nisam pristalica iako sam i sama često bila u žiriju, da jedan roker bude u takvom sastavu.

NN: Koliko se danas privatno družite s njim i sa kumovima Goricom Popović i Đorđem Balaševićem?

KRSTIĆ: Koliko nam vreme dozvoljava. Sa Goricom sam venčana kuma tako da se s njom najviše i družim, ređe sa Đoletom, a sa Borom kad se sretnem izljubimo se. Mi smo, inače, rođaci. Za vašu informaciju, da znate: Bora i ja smo brat i sestra, ali smo to saznali tek kad se "Suncokret" raspao.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije