Muzika

Brojnim koncertima obilježen Svjetski dan muzike

Brojnim koncertima obilježen Svjetski dan muzike
Foto: N.N. | Brojnim koncertima obilježen Svjetski dan muzike

BANJALUKA - Vodeći se Konfučijevom rečenicom "Muzika vodi unutrašnjoj harmoniji", studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci juče su na nekoliko lokacija u gradu izvodeći najljepše note obilježili 21. jun, Svjetski dan muzike.

Cjelokupan program počeo je u atrijumu Gradske uprave Banjaluka, čime je ozvaničen početak realizacije projekta "Kultura u prolazu" i početak održavanja različitih kulturnih sadržaja u atrijumu i u gradu.

Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, rekla je da simbolično na Svjetski dan muzike, 21. juna, i početak samog ljeta počinju jedan novi projekat u Upravi grada.

"Postojeći prostor atrijuma je namjenski napravljen na način da može biti multikulturno upotrijebljen. Tako će on svakog četvrtka da ugosti nove umjetnike", rekla je Trivićeva.

Dodala je da žele u gradu, pored administrativnih usluga koje nude građanima, da oplemene ovaj prostor, da građani dok čekaju svoja dokumenta ili su u prolazu da svrate i udahnu kulturu našeg grada. Zato se projekat i zove "Kultura u prolazu".

Branka Radošević-Mitrović, šef Katedre za dirigovanje Akademije umjetnosti i  organizator ove manifestacije, rekla je da će program biti organizovan na devet lokacija i da će učestvovati Akademija umjetnosti, Muzička škola "Vlado Milošević", Ženski kamerni hor "Banjalučanke", Gradski hor "Jazavac", Gradski tamburaški orkestar, "Palladio" kvartet, kvartet "Flutete", čiji koncerti je trebalo da budu održani u poslijepodnevnim časovima.

"Studenti i učenici Muzičke škole otvorili su ovaj projekat klasičnim programom, namijenjenom ovom prostoru, a što se tiče zabavnijeg programa to će biti u Gospodskoj ulici, parku 'Petar Kočić' i kod spomenika banu Milosavljeviću", rekla je Radošević-Mitrovićeva.

Ljiljana Stević, direktor Konfučijevog instituta, rekla je da im je zadovoljstvo što ove godine učestvuju u obilježavanju Svjetskog dana muzike.

"Direktorica našeg instituta predstavila je tradicionalni kineski instrument gućin. Naš institut je jedan od rijetkih koji ima taj instrument", rekla je Stevićeva.

Zajednička poruka muzičara juče je bila da muzika za sva vremena uljepšava i svijet i naše živote.

Obilježavanje Svjetskog dana muzike, organizovali su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Kulturni centar Banski dvor.

Učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Konstantin Babić" iz Prnjavora održali su juče četrdesetpetominutni koncert na otvorenom povodom obilježavanja Svjetskog dana muzike.

Prvi Svjetski dan muzike obilježen je u Parizu 1982. godine, a danas se slavi u više od 120 zemalja na svim kontinentima.

Čestitka AMUS-a

Širom svijeta 21. juni se obilježava kao Svjetski dan muzike brojnim i raznovrsnim manifestacijama, s ciljem promocije raznolikosti muzičkih žanrova među svim generacijama žitelja ove planete, uz podsjećanje koliko muzika uljepšava život.

Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) tradicionalno dodjeljuje nagradu "Cvjetko Rihtman" najboljim studentima muzičkih akademija u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Mostaru i Banjaluci. Ovogodišnji dobitnici nagrade su: Jelena Milović, Deana Simić, Lucija Hrstić i Zlatan Mušić.

"Čestitamo Svjetski dan muzike svim stvaraocima, izvođačima i ljubiteljima muzike u BiH i svijetu", navodi se u saopštenju AMUS-a.

Aristotel - Muzika ima moć da oblikuje karakter.

Betoven - Muzika je otkriće veće od sve mudrosti i filozofije.

Platon - Muzika daje dušu univerzumu, krila umu i mašti i život svemu.

Stiven King - Ne možeš mrziti nekoga ko voli zvuk gitare.

Bob Marli - Jedna od dobrih strana muzike je što kada te pogodi, ne osjećaš bol.

Džordž Santajana - Lakše je razumjeti jedan narod slušajući njegovu muziku, nego učeći njegov jezik.

Rej Čarls - Jedina stvar čudesnija od muzike je čovjek iza nje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije