Muzika

Danas 119 godina umjetničkog ansambla "Stanislav Binički"

Danas 119 godina umjetničkog ansambla "Stanislav Binički"
Foto: Ilustracija | Danas 119 godina umjetničkog ansambla "Stanislav Binički"

Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički" danas obilježava 119 godina od formiranja, u znak sjećanja na 26. septembar 1899. godine, kada je osnovan prvi simfonijski Beogradski vojni orkestar.

Jedan od osnivača tog orkestra bio je i kompozitor i tadašnji vojni kapelnik Stanislav Binički, koji je 1899. godine kao dirigent stao na čelo Beogradskog vojnog orkestra, preteče današnjeg Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane.

Ansamblu je 119 godina od formiranja čestitao i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Održavajući tradiciju koja traje više od jednog veka, od trenutka kada je, naređenjem ministra vojnog Kraljevine Srbije u Beogradu formiran muzički sastav pod nazivom Beogradski vojni orkestar, ugled koji ste stekli na domaćoj i svetskoj muzičkoj sceni jasan je pokazatelj da ste dostojni imena čuvenog Stanislava Biničkog, autora "Marša na Drinu", naveo je Vulin.

Prema njegovim riječima, nesporan talenat i stalni napori koje članovi tog ansambla ulažu u svakodnevno usavršavanje odavno su prepoznati na scenama i kroz čuvanje srpske tradicije i kulture.

"Vaši članovi javnim nastupima doprinose čuvanju i razvijanju srpske kulture i tradicije, ali i očuvanju ugleda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i prosperitetu kulturne scene čitave države", poručio je Vulin.

Ansambl "Stanislav Binički", koji čine simfonijski i estradni orkestar, učestvovao je na mnogobrojnim muzičko-scenskim svečanostima i festivalima u zemlji i svijetu.

Gostovao je u Belgiji, Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Nemačkoj i Rusiji, gdje je imao čak 80 koncerata, objavljeno je na zvaničnom sajtu Ansambla.

Ansambl je proputovao desetine hiljada kilometara i izveo oko 7.500 raznovrsnih muzičkih programa pred više od pet miliona posjetilaca i prenosio slavu muzičkog blaga širom Srbije i većine evropskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije