Muzika

Dejan Terzić i orkestar Axiom prvi put pred banjalučkom publikom

Dejan Terzić i orkestar Axiom prvi put pred banjalučkom publikom
Foto: Velibor Tripić | Dejan Terzić i orkestar Axiom oduševili banjalučku publiku

BANJALUKA – Koncert njemačkog džez instrumentaliste Dejana Terzića i ansambla "Axiom", održan u utorak uveče u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, privukao je brojne ljubitelje ove vrste muzike.

Terzić je pred početak istakao da mu je velika čast što prvi put nastupa u svom rodnom gradu.

"Jako se radujem zbog ovog koncerta. Zahvalan sam što sam prvi put ovdje i jako sam sretan što je rasprodata sala", istakao je Terzić.

Navodi da je bilo pokušaja organizacije ovog koncerta i prethodnih godina, međutim ideja je bila teško ostvariva.

"Da je bilo do mene, ja bih ovdje nastupio prije 10 godina. Ja bih se jako radovao ako bih opet mogao da dođem sa nekom drugom ekipom. Rado bih pokrenuo i džez festival ovdje u Banjaluci, a to je izvodljivo samo ako u gradu postoji interes za džez", naglasio je Terzić.

Poznati muzičar dodaje da je danas moguće baviti se džez muzikom i da interes za ovaj muzički pravac raste svake godine.

"Ja predajem na Akademiji u Bernu i svake godine dolazi sve više mladih ljudi koji hoće da se bave ovom muzikom. Naš posao je lijep i mnogo putujemo", naglasio je Terzić.

Direktor Sarajevo Jazz festivala Edin Zubčević je izrazio zadovoljstvo što se ovaj festival nakon 21 godinu postojanja prvi put održava van Sarajeva.

"Drago mi je da je ovaj koncert održan u Banjaluci, i to nije slučajno, jer je lider ovog ansambla rođen ovdje. On je uvijek govorio kako bi bilo dobro da napravimo koncert u gradu na Vrbasu, a mi smo željeli da napravimo koncert van Sarajeva i to se i desilo. Nadam se da ćemo se viđati redovnije nego do sada", istakao je Zubčević.

Koncertu je prisustvovao i direkor Kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci Edvard Galager, koji je zahvalio organizatorima Sarajevo Jazz festivala na ovom koncertu.

"Džez muzika je do sada bila isključivo duh američke kulture. Međutim, džez više nije samo američki, on je sada naš poklon cijelom svijetu", naglasio je Galager.

Intervju sa Dejanom Terzićem možete pročitati ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije