Muzika

"Demofest" nominovan za najbolji festival u Evropi

"Demofest" nominovan za najbolji festival u Evropi
Foto: N.N. | "Demofest" nominovan za najbolji festival u Evropi

Muzički festivali "Demofest" i "Exit" nominovani su za najprestižnije festivalske nagrade "European Festival Awards" (EFA), i to u glavnoj kategoriji - za najbolje festivale u Evropi.

Banjalučki "Demofest", najveći festival demo bendova na Balkanu, nominovan je u kategoriji za najbolji festival srednje veličine, što se automatski određuje na osnovu posjećenosti same manifestacije - od 10.000 do 40.000 posjetilaca.

"Ovo je još jedna potvrda da naša misija, duga jednu deceniju, nije uzaludna. Štaviše! Zaista smo srećni što 'Demofest' uživa ovakav ugled i afirmaciju u evropskim festivalskim krugovima, zahvaljujući našoj publici koja nas bezuslovno podržava", rekla je Brankica Janković, direktorica "Demofesta".

Naglasila je da je sada fokus na 11. izdanju festivala demo bendova.

"Demofest" je, inače, prvi i jedini festival iz Bosne i Hercegovine koji je nominovan za ovu nagradu.

Veliko regionalno "Exit - Ljeto ljubavi" okupilo je ove godine preko 350.000 ljudi iz više od 90 zemalja svijeta na čak četiri uzastopna festivala i svi oni su nominovani za najbolje u svojoj kategoriji na predstojećim "Evropskim festivalskim nagradama".

Novosadski festival "Exit" je i devete uzastopne godine nominovan u glavnoj kategoriji za najbolji veliki evropski festival, dok su "Sea Dance" i "Sea Star" postali konkurenti u kategoriji u kojoj se nalazi i "Demofest" - za najbolji festival do 40.000 posjetilaca. To je kategorija u kojoj je "Sea Dance" trijumfovao 2015. godine i od tada je uvijek među prvih 10.

Festival "Sea Star" je ujedno nominovan i u kategoriji najbolji novi festival, dok se "Revolution" iz Temišvara već treću godinu takmiči za titulu najboljeg malog festivala.

Glasanje za najbolji evropski festival je otvoreno do 30. novembra na zvaničnom EFA sajtu, gdje obožavaoci svojim glasom mogu podržati domaće i regionalne muzičke festivale.

Sam proces glasanja je veoma jednostavan i sve što je potrebno je e-mail adresa, a samim glasanjem posjetioci ovog sajta dobijaju šansu da osvoje VIP karte za svaki festival koji bude nagrađen.

Inače, "European Festival Award" (EFA) je najveća nagrada Starog kontinenta koju jedan muzički festival može da dobije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije