Muzika

Dilanu ističe vrijeme za preuzimanje Nobelove nagrade

Dilanu ističe vrijeme za preuzimanje Nobelove nagrade
Dilanu ističe vrijeme za preuzimanje Nobelove nagrade

Švedska akademija upozorila je danas dobitnika Nobelove nagrade za književnost Boba Dilana da ima vremena do 10. juna da održi tradicionalni govor ili će ostati bez novčanog dijela nagrade.

Taj govor, koji se još naziva i "Nobelovo predavanje", može biti u bilo kojoj formi, uključujući pjesmu ili video snimak.

Švedska akademija, koja dodjeljuje nagradu, očekuje da dobitnici nagrade održe taj govor da bi mogli da dobiju osam miliona kruna (839.000 evra) uz nagradu.

Američki kantautor se nije pojavio na svečanoj dodjeli nagrada 10. decembra, ali je poslao govor sa izrazima zahvalnosti.

Sara Danius, stalna sekretarka Šveske akademije, napisala je u ponedeljak na svom blogu da niko iz Akademije nije razgovarao s Dilanom tokom prethodnih meseci, ali da je Dilan svestan da mora da održi govor do 10. juna ili će ostati bez novca.

"Ako tako odluči, to je njegov problem", napisala je Sara Danius.

Dilanu su na programu tri koncerta u Švedskoj - dva u Stokholmu, 1. i 2. aprila, i jedan u Lundu, 9. aprila, s tim da su koncerti u Stokholmu zakazani mnogo prije dodjele Nobelove nagrade, rekla je Danius.

Dilan je prvi kantautor koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, i to će svakako ostati, iako je izazvao dosta debata jer se nakon dodjele nagrade dvije nedelje nije oglasio niti prihvatio nagradu.

I prije njega je bilo dobitnika koji nisu prisustvovali dodjeli nagrade, poput Doris Lesing, Harolda Pintera i Elfride Jelinek, ali su svi oni održali "Nobelovo predavanje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije