Muzika

Dodijeljene muzičke BRIT nagrade

Dodijeljene muzičke BRIT nagrade
Foto: Tanjug/AP | Dodijeljene muzičke BRIT nagrade

Nakon dodjele američkog Gremija održane prije desetak dana, u londonskoj O2 Areni u srijedu uveče uručene su i nagrade BRIT, a ovo najznačajnije muzičko priznanje u Evropi osvojila je zvijezda ovogodišnjeg Exita Tom Voker.

Nagradu za singl godine osvojili su Kalvin Haris i Dua Lipa za "One Kiss", a škotski hitmejker je osvojio i nagradu za najboljeg producenta. Titulu najboljeg britanskog benda odnijeli su rokeri iz grupe "1975", koji su osvojili i nagradu za album godine, dok su najbolji britanski solo izvođači Džordž Ezra u muškoj i Džordža Smit u ženskoj kategoriji.

Ed Širan je odnio nagradu za uspjeh na globalnoj sceni, dok su priznanje za najboljeg međunarodnog izvođača osvojili Drejk u muškoj i Ariana Grande u ženskoj kategoriji, saopštio je Exit festival.

Nagradu za najbolju internacionalnu grupu osvojio je bračni duo "The Carters", koji čine Bijonse i Džej Z, a među nominovanima bili su i "Chic" predvođeni Najlom Rodžersom.

Za najbolji spot proglašen je "Woman Like Me" koji izvodi grupa "Litl Miks" uz Niki Minaž, dok je njihov sinoćnji nastup na dodjeli privukao najviše pažnje uz podijeljene reakcije gledalaca.

Nagradu za najboljeg novog izvođača očekivano je osvojio Tom Voker, kantautor čiji je singl "Leave a Light On" osvojio vrh top lista širom svijeta, a ova superpopularna numera donijela mu je i nominaciju za najbolji singl. Osvojena nagrada BRIT je savršen šlagvort za Vokerov album najavljen za mart, na kojem je sarađivao s producentima zvijezda kao što su Adel, "Arctic Monkeys" i "Years&Years", dok kritičari njegov moćan glas i muzički stil porede sa izvođačima kao što su Ed Širan i Rag''n''Bone Man, navodi se u saopštenju.

Veče je obilježio i nastup američke pjevačice Pink, kojoj je dodijeljena nagrada za izuzetan muzički doprinos.

Nagrade BRIT dodjeljuju se od 1977. godine i ekvivalent su američkom Gremiju, a dodjeljuje ih Britanska fonografska asocijacija, krovno udruženje britanske muzičke industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije