Muzika

Emina Zečaj: Čitav život se borim za sevdah

Emina Zečaj: Čitav život se borim za sevdah
Emina Zečaj: Čitav život se borim za sevdah

"Sve pjesme sa novog albuma sam snimala za svoju dušu. To su emotivne pjesme o majci, siročadima i neke fine stare pjesme koje sam ja mislila da imam za sebe snimljene. Kasnije su mi rekli da ćemo izdati album", kazala je Emina Zečaj, jedna od kraljica bosanske sevdalinke čiji će novi album sa 12 pjesama uskoro biti promovisan.

Zečajeva u razgovoru za "Nezavisne" govori o svojoj ljubavi prema sevdalinci. Ponosno ističe da tokom svoje višedecenijske karijere nikad nije pjevala u kafani, a i kritična je prema današnjim pjevačima kao i modernim interpretatorima sevdalinki.

NN: Kažete da ste novi album snimili za svoju dušu. Da li je moguće baviti se ozbiljnom muzikom, a raditi "za svoju dušu"?

ZEČAJ: Ja nikad nisam bila kafanski pjevač. Nikad u životu nisam u kafani zapjevala. Studijski sam pjevač vječito bila i čitav život se borila za sevdah. Pjevala sam isključivo sevdalinku pa sam teže dolazila u centar pažnje, a nisam se ni ja puno gurala. Ali gdje sam god pjevala odnijela sam pobjedu, iako su me mnogi potcjenjivali.

NN: Više od 40 godina ste prisutni na estradi. Sjećate li se uopšte kako je sve to počelo?

ZEČAJ: Sve je krenulo iz hobija. Prijateljice su me nagovarale "hajde Emina, divno pjevaš", a ja sam se nećkala. Jednog dana jednostavno odem na audiciju i odmah me prime. Otpjevala sam nekoliko strofa, što god oni na radiju kažu ja otpjevam, ali nisam bila sigurna da će me primiti. Mislila sam da od toga nema ništa. Bilo nas je puno, možda tridesetoro, na audiciji. Joj mene stid bilo što sam došla. Rekoh ako me ne prime, u šta sam bila uvjerena, neću nikome ni reći. Kad smo završili sa audicijum rekoše nam da su u četvrtak rezultati. Ja u četvrtak nisam ni otišla, kad me zovu kažu "dođite, primljeni ste na Radio Sarajevo". Eto tako, malo sreće, malo uzbuđenja i prođe više od 40 godina na estradi.

NN: Da li je u to vrijeme teže bilo baviti se muzikom ili danas?

ZEČAJ: Kada sam ja počinjala niko nije mogao proći ako zaista nema smisla za pjesmu. Čak ni oni koji su znali pjevati ali nisu imali boju glasa koju ne prihvata mikrofon nisu mogli pjevati. Danas je haos. Ja sam skroz izgubila zanimanje za pjesmu kad vidim ko sve pjeva. Ja sam tri godine radila sa profesorima. To je bila procedura da se dođe u studio i snimi pjesma. Sada od toga nema ništa. Ove pjevačice kad pjevaju pola pjesme progutaju. Ne razlikuju uopšte slova. Ne razumijem ih šta pjevaju, nema nikakve dikcije, a to se prije nije dešavalo.

NN: Poznati ste po tome što ste isključivo pjevali sevdalinku. Otkud tolika ljubav prema ovoj pjesmi?

ZEČAJ: Vječito sam se borila samo za izvornu pjesmu. Kad sam došla na radio oni su me i dočekali radosno jer pjevam samo sevdalinku. Tako da sam imala termin kad sam htjela.

NN: Vi ste poznati ne samo kao interpretator sevdalinke nego i kao neko ko je sakupio više od 600 sevdalinki i tako ih sačuvao od zaborava. Kako ste uspjeli od zaborava da sačuvate ove pjesme?

ZEČAJ: Šefovi na radiju su mi dali povjerenje da sakupljam pjesme po čitavoj Bosni i Hercegovini. Svakog utorka sam ja donijela pet ili šest pjesama u studio. Pjesme sam tražila kod starih nana u selima oko Foče, u Crnoj Gori, Višegradu, Hercegovini. Oni su mene poznavali, znali su da ja pjevam te pjesme. I neko dođe kaže "hajde, molim te pjevaj od mog babe pjesmu". Ona stara već 90 godina ali kaže "znam ja malo melodiju". I ja je polako snimim. Tada sam ja imala puno elana i entuzijazma. To sam radila sa puno ljubavi jer sam voljela pjesmu. Dođem i sakupim svakog utorka set pjesama koje nikad nisu bile objavljene na radiju. Nepoznat i tekst i melodija. Onda kažem "evo Hanko tebi", predam ih Zaimu Imamoviću i ostalima sve one pjesme što sam pronašla, jer ih ne mogu sve pjevati sama.

NN: Kako ste uspjeli da se isključivo bavite sevdalinkom. Zar nije bilo ponuda da pjevate i novokomponovanu muziku?

ZEČAJ: Koliko je mene ljudi molilo za svoje kompozicije. Slušajući moj glas kažu "imam divnu pjesmu za tebe Emina", a ja pristanem. Bile su to novčano primamljive ponude. Odem na radio da snimim te pjesme, a tamo profesori kažu "Emina, da snima to? Nema šanse!" Kažu neće da me kvare.

Tu su bile velike pare gdje su ti menadžeri hodali, ali meni nije žao što nisam za novcem poletjela. Imam ja, hvala Bogu dovoljno. Uvijek sam govorila "daj mi Bože koliko mi treba i koliko mogu podijeliti".

NN: Pratite li ove novije interpretacije sevdalinki? Kako vam se sviđaju "Mostar sevdah reunion" ili Damir Imamović?

ZEČAJ: Ovi iz "Mostar sevdah reuniona" su okrenuli kako im je lakše pjevati. Meni se to ne sviđa, ali neka ih. Sevdalinka hoće dušu. Oni to ne mogu pjevati, pa su rekli "hajd malo ćemo modernije". Sevdalinka ne može doći do izražaja ako ne zapjevaš pravom dušom. Damir nije toliko izmijenio sevdah. Ja ću njemu nasamo reći šta mi smeta, jer mu želim pomoći. On je dobar momak i unuk mog kolege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije