Muzika

Emir Kusturica i "The No Smoking Orchestra" otvaraju "Kestenburg"

Emir Kusturica i "The No Smoking Orchestra" otvaraju "Kestenburg"
Foto: Ilustracija | Emir Kusturica i "The No Smoking Orchestra" otvaraju "Kestenburg"

BANJALUKA - Drugi internacionalni festival studentskih pozorišta "Kestenburg" biće otvoren večeras, s početkom u 21 čas, u Sportskoj dvorani "Borik" koncertom Emira Kusturice i "The No Smoking Orchestra". Samom koncertu prethodiće umjetnički čin beogradskog reditelja Juga Radivojevića, a čast da kratkim govorom svečano otvori drugi "Kestenburg" pripašće proslavljenoj košarkašici Saši Čađo.

Aleksandar Pejaković, direktor i idejni tvorac "Kestenburga", pred otvaranje festivala, koji se održava bijenalno, naglasio je da su kapaciteti ovog festivala od 2015. godine duplo porasli i to po pitanju predstava, publike te broju gostujućih zemalja.

"Želimo Republici Srpskoj, a i cijelom svijetu pokazati kakav potencijal imamo u 'Kestenburgu', festivalu koji okuplja studentska pozorišta iz cijeloga svijeta i koji će u žiriju imati i svjetske zvijezde kao što su Sofija Aržakovskaja, Sloboda Mićalović i Josip Pejaković, dakle nešto što se zaista rijetko dešava kod nas", rekao je Pejaković, naglasivši da će do 3. avgusta, posljednjeg dana festivala, biti odigrano 48 predstava u ukupno pet selekcija na svim banjalučkim pozorišnim scenama, računajući i novootvoreno "Art dvorište" Banskog dvora, Vijećnicu Kulturnog centra, kao i hangar u kampusu Banjalučkog univerziteta.

U "Zlatnoj", "Srebrnoj", "Bronzanoj" i selekcijama "Drvo kestena" i "Fakultetska" takmičiće se predstave iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Češke, Slovenije, Izraela, Litvanije, Makedonije, Južne Koreje, Hrvatske, Italije i Crne Gore..., dok će različitim žirijima predsjedavati Sloboda Mićalović, Sofija Aržakovskaja, Jug Radivojević i Nebojša Bradić.

U najvećoj selekciji "Drvo kestena", gdje će ukupno biti odigrane 24 predstave, pobjednika će odlučiti publika.

Sofija Aržakovskaja, ruska glumica i balerina koja se proslavila i u Holivudu, po dolasku u Banjaluku kazala je kako je sjajno što ovaj grad ima festival koji će okupiti mlade ljude, te istakla kako je posebno uzbuđena zbog koncerta Emira Kusturice.

"Jedva čekam koncert Emira Kusturice zato što znam da je juče bio na Krimu i znam da je koncert bio jako posjećen i uspješan. Inače, ono što očekujem od festivala jeste otprilike nešto što i sami znate i ono zbog čega festivali i postoje. Drago mi je što ste organizovali festival koji okuplja mlade ljude i koji tim ljudima pruža nadu da mogu da naprave nešto od svojih karijera i svog života", kazala je Aržakovskaja istakavši da joj je prva impresija o Banjaluci ljubaznost domaćina.

Neda Simić-Žerajić, urednik festivalskog programa, navela je kako je "Kestenburg" višestruko koristan za Banjaluku i Republiku Srpsku.

"Naši gosti, osim onog osnovnog što je pozorišna umjetnost, imaće priliku da upoznaju i Banjaluku kao istorijski, arhitektonski i turistički dragulj. Festival ima raznolik program koji obuhvata ne samo umjetničke sadržaje, nego i turističku ponudu grada, ali i zbližavanje različitih kultura i stvaranje novih prijateljstava", rekla je Simić-Žerajićeva. Ona dodaje da je "Kestenburg" koncipiran po uzoru na moderne evropske festivale i predstavlja jedinstvenu mješavinu velikih muzičkih i pozorišnih festivala, s tim što organizator nije htio da se zadrži na usko specijalizovanom festivalu, nego na različitim vidovima umjetničkog i drugih vrsta izražavanja.

Generalni pokrovitelj festivala je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a podršku festivalu dala je i Vlada Republike Srpske sa svim resornim ministarstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije