Muzika

Exit sa državom uskoro potpisuje 10-godišnji ugovor

Exit sa državom uskoro potpisuje 10-godišnji ugovor
Exit sa državom uskoro potpisuje 10-godišnji ugovor

Osnivač i direktor Exit festivala Dušan Kovačević izjavio je danas da bi 10-godišnji ugovor između Exita i Republike Srbije obezbijedio dugoročnu sigurnost održavanja tog festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi, istakavši da veruje da će taj ugovor uskoro biti potpisan.

Kovačević je podsjetio da je See Dance festival, koji se održava na plaži Jaz i koji je deo Exit avanture, potpisao desetogodišnji ugovor sa opštinom Budva, kojim se garantuje sigurno održavanje "Exita na moru" do 2026. godine i po kome će opština Budva u tom periodu u festival uložiti oko pet miliona evra, dok se od See Dance očekuje da nastavi sa trendom porasta turista koji dovodi u Crnu Goru.

"Kada je reč o Exitu i Republici Srbiji u ovom trenutku ne postoji takav ugovor koji bi obezbijedio dugoročnu sigurnost opstanka Exita u Novom Sadu i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nadamo se da će to pitanje biti riješeno u narednom periodu jer ono garantuje dugoročnu sigurnost festivala i omogućava svim partnerima dugoročne planove", rekao je Kovačević Tanjugu i dodao da je dugoročna sigurnost održavanja festivala bitna i sa stanovišta turističke ponude i privlačenja sponzora.

Kovačević je naglasio da Exit festival ne može postojati bez podrške države jer se radi o velikom festivalu koji je u rangu sa najvećim evropskim festivalima čiji su budzeti desetostruko pa i više puta veći, a čije su cijene ulaznica od 200 pa do 400 evra, dok se cijene ulaznica za Exit kreću oko 50 evra.

Prema njegovim riječima značaj Exita se najbolje oslikava u rezultatima istraživanja koje je sprovela Vlada Srbije i USAID, a koja kako je rekao, kažu da je Exit do sada ekonomiji Srbije doprinio sa više od 150 miliona evra.

Kovačević je rekao da optimizam da će ugovor o dugoročnom obezbjeđivanju funkcionisanja Exit festivala biti potpisan uskoro, proizilazi iz činjenice da je u svim razgovorima sa vodećim ljudima Republike, Pokrajine i Grada Novog Sada prepoznat značaj obezbjeđivanja stabilnosti Festivala na period od deset godina. Exit festival je ovih dana dobio još jedno veliko priznanje, a to je nagrada za najbolji muzički festival u Evropi u izboru evropske turističke organizacije "European Best Destinations", što je, po riječima Kovačevića, još jedan dokaz koliko je taj festival cijenjen u svijetu.

On kaže da ta nagrada ima posebnu težinu u društveno-ekonomskom smislu, dok ona koja je dobijena prije dvije godine, za najbolji veliki muzički festival u Evropi, svoj značaj ima u muzičkom svijetu, te da obe nagrade zajedno čine jednu cjelinu koja opisuje Exit i kao muzički i kao društveni događaj koji je u Evropi prepoznat kao najbolji u obe oblasti.

"Ova nagrada se dodjeljuje u više kategorija, a jedna od kategorija su i muzički fetivali i u glasanju učestvuje stotine hiljada ljudi iz cijelog svijeta. Uspjeli smo da pobjedimo u konkurenciji najvećih evropskih festivala koji svi do jednog imaju od pet do deset puta veći budžet od nas", rekao je Kovačević.

Mnogobrojni putnici kada se odlučuju gdje će iskoristiti svoj odmor, redovno konsultuju sajtove kakav je European best destination i kako ističe Kovačević, gotovo redovno slušaju savjete tih portala što je još jedan dokaz koliko Exit utiče na promociju Srbije kao turističke destinacije. Pored klasičnog turističkog doprinosa Republici Srbiji, kako je istakao Kovačević, možda i značajniji doprinos Exita je u promociji i brendiranju zemlje o čemu, kako je rekao, svjedoči i tekst čuvenog britanskog časopisa "Ekonomist" u kome se kaže da "kada bi Srbija cijeli svoj budžet potrošila na PR ne bi postigla ono što su učinila dva njena najveća brenda, Novak Đoković i Festival Exit".

"Procjena koju je prošle godine uradio CNN kaže da Exit festival promociji zemlje doprinosi sa skoro 85 miliona dolara godišnje... Sve to našu zemlju predstavlja kao modernu državu koja ne da ne zaostaje za fininsijski većima i jačima, već ih u ovom fetivalskom dijelu čak i predvodi", rekao je Kovačević.

Govoreći o programu ovogodišnjeg Exita, Kovačević je rekao da nikada nije bio aktuelniji, sa imenima kao što su Ellie Goulding, Wiz Khalifa, Robin Schulz, naglasivši da je Exit tim uspio u namjeri da u potpunosti ispuni ideju da na fetival dovede sve ono što je u ovom trenutku najaktuelnije u svijetu. "Primjera radi, na Petrovaradninskoj tvrđavi nastupiće Viz Kalifa koji je zamijenio Snup Doga na tronu najpopularnijeg hip hopera na svijetu, i koji je na proslavi Nove godine na Tajm Skveru u Njujorku, za mnoge centralna proslava Nove godine u svijetu, bio hedlajner te proslave. Slicna situacija je i sa Eli Goulding koja je hedlajner vodećeg sjevernoameričkog festivala Koačela (Coachella)", istakao je Kovačević.

Kao posebnost Exita u odnosu na sve druge festivale, Kovačević je naveo činjenicu da Exit njeguje sve muzičke pravce, naglasivši da će se i u budućnosti insistirati na toj raznolikosti muzičkih pravaca. Još jedna od karakteristika Exita su nastupi muzičkih legendi, pa su u prethodnim izdanjima tog festivala posjetioci na Petrovaradinskoj tvrđavi mogli da vide i čuju Bili Ajdola, Guns n`Roses, Motorhead i mnoge druge koji su obilježili istoriju svjetske muzičke scene.

"Mi se trudimo da tu muzičku istoriju njegujemo na Exitu i želimo da u tom kulturološkom smislu Exit zadrži svoj značaj i nastavićemo da dovodimo imena koja su bitna i za muzičku pismenost cijelog društva, ali i da se mladima predstave izvođači koje nisu pratili, a trebalo bi da znaju za njih", zaključio je Kovačević.

(N.N/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije