Muzika

Film sedmice: "Manifesto"

Film sedmice: "Manifesto"
Foto: Screenshot | Film sedmice: "Manifesto"

Ovaj film, koji je došao zaista u pravom trenutku, negira narativ i osnovu filmskog jezika jer poenta nisu riječi, nego ideje

Nastao iz instalacije, "Manifesto", novi film njemačkog vizuelnog umjetnika Džulijana Rosefelda, u velikoj mjeri podsjeća na Barnijev "Cremaster" ciklus, čiji je jedan dio prije nekoliko godina prodat za nevjerovatnih pola miliona dolara. Glavnu ulogu u instalaciji i njenoj linearnoj iteraciji i reinterpretaciji za film, nastaloj u koprodukciji Njemačke i Australije, tumači nevjerovatna Kejt Blanšet. Njen osnovni zadatak je kroz šezdeset manifesta i trinaest arhetipskih likova, koje igra prilično uvjerljivo, prenijeti ideje umjetnika, kreativnih revolucionara koji su u nekom trenutku u vremenu i prostoru zauzeli vrlo oštar i hrabar stav po pitanju toga šta je umjetnost i šta bi ona trebalo da bude.

U Rosefeldovoj interpretaciji, koja se sastoji iz trinaest segmenata iste dužine (deset minuta i trideset sekundi), Situacionistička internacionala je prikazana kao pravac bez mjesta, i to kroz lik beskućnika.

Futurizam, kao prvi avangardni pokret, je gdje drugo nego u društvu brokera i mešetara, dok je konceptualna umjetnost ispisana na teleprompter ugledne voditeljke vijesti.

O arhitekturi govori radnik u postrojenju za spaljivanje smeća, što pogađa tačno u centar, jer zaista kako drugačije govoriti o arhitekturi danas, a pogotovo o arhitekturi na Balkanu čiji smo aktivni svjedoci? Dada se, vješto i u duhu samog pokreta, izgovara na sahrani umjetnosti, suprematizam i konstruktivizam, jer oni idu ruku pod ruku, u gluvoj sobi, Džarmušov manifest o autentičnosti i originalnost na času u osnovnoj školi, a Oldeburgov "Ja sam za umjetnost" kao molitva prije ručka.

Kao što su svojevremeno manifesti, čije riječi Blančetova tako vješto ovdje interpretira, negirali odgovornost koja je s njima išla ruku pod ruku, tako i ovaj film, koji je došao zaista u pravom trenutku, negira narativ i osnovu filmskog jezika jer poenta nisu riječi, nego ideje.

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije