Muzika

Film sedmice: "Manifesto"

Film sedmice: "Manifesto"
Foto: Screenshot | Film sedmice: "Manifesto"
Monika Ponjavić

Ovaj film, koji je došao zaista u pravom trenutku, negira narativ i osnovu filmskog jezika jer poenta nisu riječi, nego ideje

Nastao iz instalacije, "Manifesto", novi film njemačkog vizuelnog umjetnika Džulijana Rosefelda, u velikoj mjeri podsjeća na Barnijev "Cremaster" ciklus, čiji je jedan dio prije nekoliko godina prodat za nevjerovatnih pola miliona dolara. Glavnu ulogu u instalaciji i njenoj linearnoj iteraciji i reinterpretaciji za film, nastaloj u koprodukciji Njemačke i Australije, tumači nevjerovatna Kejt Blanšet. Njen osnovni zadatak je kroz šezdeset manifesta i trinaest arhetipskih likova, koje igra prilično uvjerljivo, prenijeti ideje umjetnika, kreativnih revolucionara koji su u nekom trenutku u vremenu i prostoru zauzeli vrlo oštar i hrabar stav po pitanju toga šta je umjetnost i šta bi ona trebalo da bude.

U Rosefeldovoj interpretaciji, koja se sastoji iz trinaest segmenata iste dužine (deset minuta i trideset sekundi), Situacionistička internacionala je prikazana kao pravac bez mjesta, i to kroz lik beskućnika.

Futurizam, kao prvi avangardni pokret, je gdje drugo nego u društvu brokera i mešetara, dok je konceptualna umjetnost ispisana na teleprompter ugledne voditeljke vijesti.

O arhitekturi govori radnik u postrojenju za spaljivanje smeća, što pogađa tačno u centar, jer zaista kako drugačije govoriti o arhitekturi danas, a pogotovo o arhitekturi na Balkanu čiji smo aktivni svjedoci? Dada se, vješto i u duhu samog pokreta, izgovara na sahrani umjetnosti, suprematizam i konstruktivizam, jer oni idu ruku pod ruku, u gluvoj sobi, Džarmušov manifest o autentičnosti i originalnost na času u osnovnoj školi, a Oldeburgov "Ja sam za umjetnost" kao molitva prije ručka.

Kao što su svojevremeno manifesti, čije riječi Blančetova tako vješto ovdje interpretira, negirali odgovornost koja je s njima išla ruku pod ruku, tako i ovaj film, koji je došao zaista u pravom trenutku, negira narativ i osnovu filmskog jezika jer poenta nisu riječi, nego ideje.

Ocjena: 5/5

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije