Muzika

"Gibsonu" prijeti nestanak: Vijest o gašenju kompanije pogodila muzičare

"Gibsonu" prijeti nestanak: Vijest o gašenju kompanije pogodila muzičare
Foto: Ilustracija | "Gibsonu" prijeti nestanak: Vijest o gašenju kompanije pogodila muzičari

"Gibson", jedna od najvećih kompanija koje prave gitare, je pred bankrotom. Firma koja stoji iza brenda Les Paul, kojeg su svirali neki od najvećih muzičara u istoriji rokenrola poput Sleša, Boba Marlija, Karlosa Santane i Zeka Vajlda, je osnovana prije više od 100 godina u Mičigenu i sada, nakon duge istorije i ogromnog uticaja na rokenrol zvuk, prijeti joj nestanak.

Zbog velikog duga kompanija bi mogla do jula ove godine bankrotirati. Njen vlasnik Henri Juskievic pokušava da spasi kompaniju, ali dug je prevelik i male su šanse da će uspjeti.

Vijest o mogućem gašenju ikone rokenrola pogodila je mnoge muzičare, koji su svoj zvuk izgradili upravo na ovim instrumentima, a svoj stav o gašenju ovog brenda iznijeli su i domaći muzičari.

"Svakako da mi je bilo krivo kad sam čuo vijest da je 'Gibson' pred bankrotom. Lično sviram samo te gitare i moj su jedini način izražaja u jedinoj stvari koju volim, a to je muzika", rekao je Dragan Moconja, banjalučki gitarista koji u svom vlasništvu ima sedam modela legendarnog brenda.

Muzičar ističe da bi nestanak "Gibsona" mogao da se poistovjeti sa nestankom jednog dijela istorije, te da je cijela generacija gitarista svoj zvuk zasnivala na kombinaciji gitara ove kompanije te pojačala firme "Marshall", što je bio pravi recept za idealan rokenrol zvuk.

"Osim legendi rokenrola, tu su i veličine poput BB Kinga koji je napisao istoriju sa svojom Lucille Gibson 335. Znači, u pitanju  je gotovo čitava istorija muzike na struju i usko je vezana za 'Gibson' firmu", rekao je Moconja.

Muzičar se nada da će ovaj brend izaći iz krize jer, po njemu, zvuči nemoguće da ove gitare više neće postojati, te da nove generacije neće doživjeti zvuk koji je on proizvodio.

Sa Draganom Moconjom se slaže i njegov kolega Tibor Tišma iz sastava "Baš Čelik" i "Alexandria", ali dodaje da nije iznenađen vijestima o gašenju kompanije te da se to moglo očekivati.

"'Gibson' kao kompanija je bez sumnje gigant rokenrola i obavezna zadaća istorije. Nažalost, to je i dio problema s tom kompanijom koja ima čvrstu bazu obožavalaca, te bilo koje odstupanje od originalnog dizajna postaje problem jer zagriženi obožavaoci neće promjene - i to je činjenica", rekao je Tišma.

Muzičar smatra da je sam brend izgubio svoj seksepil te da se nove generacije gitarista okreću drugim brendovima.  

"Novim mladim muzičarima 'Gibson' je postao simbol stare generacije i po svaku cijenu žele da se odvoje od toga. To je za nove generacije jednostavno nešto što je prošlo i vrijeme mu je da izađe iz popularnosti i uđe u kultni status kao što i jeste. To je užasno precijenjena gitara i ima loš kvalitet koji je i te kako prisutan zadnjih 15 godina. Novi muzičari, mladi ljudi, neće da troše velike količine novca za nešto što je zapravo totalno neadekvatno za novi stil muzike. Sve ovo je malo-pomalo dovelo 'Gibson' pred bankrot. Sam ovaj brend ima prevelik statusni simbol prošlosti, koji nova generacija po svaku cijenu pokušava da distancira od sebe", naglasio je Tišma. 

On dodaje da u svojoj kolekciji gitara posjeduje jednog gibsona, ali da ga ne svira previše često.

"Iskreno, sve što me veže za tu gitaru su dječački snovi da je posjedujem jedan dan. Konkretno za moj ukus to je izuzetno jednolična gitara, koja mi nije dala prostora da eksperimentišem sa tonom koliko želim", dodao je Tišma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije