Muzika

Gile iz Električnog orgazma: Zamonašiću se u budističkom hramu

Gile iz Električnog orgazma: Zamonašiću se u budističkom hramu
Gile iz Električnog orgazma: Zamonašiću se u budističkom hramu

Srđan Gojković Gile (55) posljednjih sedmica je prionuo ozbiljnim pripremama za odlazak u budistički manastir u Mijanmar. U toj azijskoj zemlji bi se iduće godine trebao zamonašiti.

“S budizmom sam se upoznao slučajno, kad sam se prije četiri godine spremao za odlazak na more. Umjesto knjige ‘Put kojim se ređe ide’ uzeo sam knjigu s izvornim Budinim tekstovima jer je imala sličan omot”, objasnio je ovih dana Gile.

Iz knjige je shvatio da bez meditacije neće daleko dogurati, pa je po povratku u Beograd počeo svladavati i tu tehniku kako bi uravnotežio um i tijelo.

“Raspitao sam se postoji li neko udruženje i saznao sam za Srednji put. Sviđalo mi se što u budizmu nema misticizma ni bajki, nema dogmi, moranja i presinga”, rekao je roker koji je počeo proučavati i “Meditaciju za početnike”. U Srednjem putu, gdje praktikuju tzv. teravadu, odnosno staru školu, Gile je ubrzo postao potpredsjednik.

Od tada je počeo drastično mijenjati životne navike.

“Sad svako jutro, čim ustanem, popijem čaj i počnem meditirati. Potrebno je fokusirati se na disanje. Izgleda jednostavno, ali u početku je bilo jako teško. Izabrao sam nazalno disanje i izdžao bih najviše pet minuta. Sad svako jutro meditiram po dva sata”, pohvalio se roker.

Ove sedmice je u izolaciji na intenzivnom kursu meditacije, odakle se tek povremeno javi SMS-om. Prije otkrivanja budizma i meditacije Gile je živio vrlo razuzdano. Jednom je ispričao da je i u osnovnoj školi bio vrlo nestašan pa ga je učiteljica kaznila tako da ga nije povela na ekskurziju.

Najprije je osnovao bend Hipnotisano pile. Krajem 70-ih osnovao je Električni orgazam, u kojem svira i danas.

“U engleskom slengu rock’n’roll znači voditi ljubav, pa smo zato tako dali ime grupi”, objasnio je frontmen Električnog orgazma.

Rekao je da će nastaviti svirati i dalje.

“Šta je u tome čudno? Sviraću i dalje jer rok nije u suprotnosti s budizmom”, objasnio je Srđan Gojković.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije