Muzika

"Grefran" o novom spotu: Priča o samoći, ali i apsolutnoj slobodi

"Grefran" o novom spotu: Priča o samoći, ali i apsolutnoj slobodi
Foto: N.N. | "Grefran" o novom spotu: Priča o samoći, ali i apsolutnoj slobodi

Grupa "Grefran" iz Bihaća objavila je novi video-spot za pjesmu "Dodir jantara", koja se nalazi na njihovom posljednjem albumu "Variola vera".

Članovi grupe ističu da naziv pjesme "Dodir jantara", kao i sam spot, nosi sličnu poruku. Nježni i suptilni kadrovi usamljenog grada noću ostavljaju prostor gledaocu da kompletnu pažnju posveti samoj muzici i tekstu.

Kako kažu momci u bendu, jednostavnost kao odlika "slučajnih" kadrova korištenih u spotu stvara mističnu i pomalo mračnu atmosferu. Samim tim povezanost video-snimka s muzikom i tekstom postaje jača te zajedno stvaraju kompletnu sliku umjetničkog izražaja.

"Pjesma 'Dodir jantara' je još jedna mala pisana umjetnička forma, koja govori o samoći i unutrašnjem nemiru, a na drugoj strani o oslobađanju i apsolutnoj slobodi. U jednom dijelu konkretno mirna, a u drugom apstraktno agresivna", istakao je Ferhat Ferhatović, basista sastava iz Bihaća.

Što se tiče samog video-spota, muzičar ističe da je bend koristio snimke i kadrove s nekih ranijih snimanja.

"Sam spot je nastao sklapanjem nekih starih i zaboravljenih materijala koji su nastali tokom snimanja prošlih video-uradaka. Smatrali smo da bi bilo zanimljivo od skoro ničeg napraviti nešto, te smo u suradnji s našim dugogodišnjim saradnikom Naskom Kišmićem sve skupa složili u jednu nesvakidašnju priču", naglasio je Ferhatović.

Muzičar ističe da sam video-spot ima za cilj da skrene slušaocu pažnju na tekst.

"Spot nema konkretnu poruku i misao. Minimalističan je i apstraktan kao i cijela priča, ostavlja prostor gledaocu da kompletnu pažnju posveti samom tekstu i muzici. Smiraj dana i snimci usamljenog grada noću na svakog bi trebalo da ostave pomalo tužan i nostalgičan dojam", naglasio je Ferhatović.

Album "Variola vera", na kojem se nalazi singl "Dodir jantara", je snimljen u Centru "Pavarotti" u Mostaru.

"Samo snimanje je trajalo nekoliko dana, dok je za miks i mastering trebalo malo više vremena. Saša Karabatak i Sead Zaklan su uz članove benda glavni krivci za nastanak albuma", dodao je Ferhatović.

Članovi benda "Grefran" najavljuju da osim video-spota za pjesmu "Dodir jantara" publika u narednom periodu može očekivati novi album, za koji je materijal već spreman i snimanje počinje uskoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije