Muzika

Grupa “Zbogom Brus Li” zabavila posjetioce beogradskog Sajma knjiga

Grupa “Zbogom Brus Li” zabavila posjetioce beogradskog Sajma knjiga
Grupa “Zbogom Brus Li” zabavila posjetioce beogradskog Sajma knjiga

BEOGRAD - Grupa “Zbogom Brus Li” mini koncertom na Platou “Miloš Crnjanski” razdrmala je atmosferu Beogradskog sajma knjiga, privukavši posjetioce svih generacija, a sve povodom promocije svoje fotomografije “Zbogom Brus Li - Zabranjenima Ulaz Besposlen”, koju je objavio Studentski kulturni centar iz Novog Sada.

I mladi i stariji posjetioci stiskali su se na stepenicama, a mnogi su uprkos žurbi da pronađu željenu knjigu, ostajali da čuju novosadski bend.

“Ovo je izdanak rok kulture koju je započeo Bil Hejli kada je 1952. otpevao 'Rock Around The Clock'. Oni su borci protiv melanholije ucveljenog i poraženog mladog čoveka, koji mora da vrišti, pušta krik”, rekao je o članovima graupe “Zbogom Brus Li” književnik Raša Popov.

On je primjetio da je “Zbogom Brus Li - Zabranjenima Ulaz Besposlen” urnebesna knjiga, “vašarište ilustracija i vizuelnih znakova protiv pada u depresiju i užasnu melanholiju”.

Rok kritičar Petar Janjatović istakao je da je riječ o vrlo atipičnoj knjizi i naglasio da “nema mnogo biografija koje mogu da isprate ful kolor, veliki broj fotografija i ilustracija”.

Autor jedne od ilustracija u monografiji David Vartabedijan kaže da članovi bijedna “Zbogom Brus Li” imaju skolonost ka ekscentrizmu i egzibicionizmu i to uspješno implementiraju u svoju muziku, koja je kombinacija svega i svačega.

Vartabedijan je primjetio da je “taj njihov stav i njihovu raznobojnost bilo potrebno uobličiti u knjigu na bezmalo 400 strana, u divan fotoalbum”, čiji su autori Slavko Matić, pjevač benda, i Nebojša Reljin, frontmen sastava “Proleće”.

Knjiga će, smatra Vartabedijan, pokazati koliko je težak, mukotrpan, zabavan i šaren bio njihov put.

Vođa pokreta “Novi optimizam” Branislav Grubački Guta, koji je u Zrenjaninu organizovao koncerte “Zbogom Brus Li”, naglasio je da su oni od lokalnih junaka postali vojvođanski bend i muzički nosioci liste “Novi optimizam”.

Za rok novinara Branimira Loknera “Zbogom Brus Li” je vrlo poseban bend, koji kombinuje različite žanrove, “rodonačelnici nečega što do tada nije postojalo u Vojvodini”, dok je o knjigu okarakterisao kao dokument o karijeri novosadskog sastava, ali i o prethodne 24 godine.

Knjigu “Zbogom Brus Li - Zabranjenima Ulaz Besposlen” objavio je prošle godine novosadski Studentski kulturni centar, a na Sajmu knjiga se može naći na štandu izdavačke kuće “Prometej”.

U toku je i snimanje filma o bendu, osnovanom 1992. Godine, koji bi trebalo da se završi do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije