Muzika

"Helem nejse" o novom singlu: Mladi sanjaju da ovdje grade bolju budućnost

"Helem nejse" o novom singlu: Mladi sanjaju da ovdje grade bolju budućnost
Foto: Ilustracija | "Helem nejse" o novom singlu: Mladi sanjaju da ovdje grade bolju budućnost

Sarajevski rep sastav "Helem nejse" objavio je novi singl i video-spot za pjesmu "Smetljište historije". Nova pjesma u stilu ovog rep sastava oštro prenosi poruku i upozorava na problem odlaska mladih ljudi iz zemlje, ali i osuđuje odgovorne na vlasti zbog situacije u kojoj se društvo nalazi.

U razgovoru za "Nezavisne", jedan od članova sastava "Helem nejse" Admir Čular (Čika Gagara) govori o novom singlu, inspiraciji koja je nastala za ovu pjesmu, danima provedenim na setu, kao i najavi albuma. Duo "Helem nejse" čini i Amer Čanković (Stihomir Klepić).

NN: Objavili ste novi singl pod nazivom "Smetljište historije". Koja je tematika ove pjesme?

ČULAR: Godina je 2018, a iza nas je najtežih mjesec dana od posljednjih najtežih mjesec dana iz septembra 2014. godine. Nakon tiranije političkim kampanjama, došao je trenutak odluke, a nasmijana lica koja su nas pozdravljala s plakata i bilborda i ponovo nam na predizbornim skupovima obećavala sve što već trideset godina nemamo, morala je šutati dan pred izbore. Tad smo odlučili progovoriti mi, obraćajući se njima. Tematika je vrlo jasna.

NN: Novi singl ima oštar tekst s kritičkim osvrtom na našu stvarnost. Čime ste se vodili kada ste stvarali pjesmu i ima li ona za cilj prenošenje poruke našem narodu?

ČULAR: Vodili smo se ljutnjom i vapajem generacije koja sanja da u ovoj zemlji gradi bolju i ljepšu budućnost. Odlazak mladih je sve češća pojava i to je dovoljno jak argument da vladajuće strukture već preko dvije decenije ne rade dobro svoj posao. Ako nam ubiješ mladost, šta nam ostane? Ništa. A ne treba nas biti strah da zaključimo kako je smetljište historije/istorije/povijesti jedino mjesto na kojem mogu završiti društva u kojima obrazovan ostaje bez posla, talentovan ostaje bez prilike, pametan ostaje bez riječi, ugrožen ostaje bez zaštite, a ubijen ostaje bez pravde.

NN: Što se tiče same pjesme, koliko ste dugo radili na njoj i ko je sve bio zadužen za snimanje?

ČULAR: Pjesma je nastala u kratkom roku i to tačno u periodu predizborne kampanje. Muka nam je bilo od plakata, svakodnevne političke i medijske tiranije te kojekakve nacionalističke retorike. Morali smo se oglasiti i stati u odbranu naše generacije i generacije koja dolazi. Muziku za pjesmu je radio Mak Kulenović, producent iz Sarajeva, a tekst i aranžman Stihi, Gaga i Toshi. Naš kolega Marko Louis je bio zadužen za miksanje i masteriranje pjesme.

NN: Za ovu pjesmu je snimljen i spot. Koliko ste dugo radili na njemu i na kojim lokacijama je snimljen?

ČULAR: Spot smo snimali nekoliko dana na nekoliko različitih lokacija. Jedna od njih je tunel Ravne u sklopu Bosanske piramide Sunca u Visokom, poznatom arheološkom nalazištu. Snimali smo u Titovom bunkeru u Konjicu, u garaži Olimpijske dvorane "Zetra" i na još nekoliko lokacija u Sarajevu. Spot je snimao naš dugogodišnji kolega i prijatelj Admir Švrakić.

NN: Da li se tokom snimanja desila neka interesantna anegdota koju ćete pamtiti?

ČULAR: Na snimanjima je uvijek uzbudljivo i izdešava se toliko toga da je teško zapamtiti. Bitno je da je cilj ispunjen.

NN: Da li singl najavljuje novi album ili novi "Helem nejse" studijski materijal?

ČULAR: Album trenutno snimamo i uskoro ćemo obavijestiti našu publiku kada će ugledati svjetlost dana. Ovo je već četvrti singl u godini dana i sigurno da najavljuje novi studjiski materijal. Radimo na puno projekata, jedva čekamo da to podijelimo sa svima.

NN: Da li su u najavi nastupi i gdje vas publika može čuti u narednom periodu?

ČULAR: Nastupe dogovaramo i već u novembru imamo nekoliko interesantnih datuma. Sve ćemo na vrijeme obavijestiti našu publiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije