Muzika

Ivan Dečak: Čarolija muzike bar na tren nas vraća kući

Ivan Dečak: Čarolija muzike bar na tren nas vraća kući
Foto: N.N. | Ivan Dečak: Čarolija muzike bar na tren nas vraća kući

Ukleti Holandez" zapravo je pokušaj povratka na staze djetinjstva. Jedan sam od onih likova koji se često u mislima vraćaju u te dane, u prilog tome ide i naš najnoviji singl. Jasna je stvar, baš kao i sudbina broda "Ukleti Holandez", fizičkog povratka u sigurnu luku djetinjstva i mladosti nema, ali knjige, filmovi i pjesme ponekad djeluju poput čarolije na naša osjetila, pa na tren kao da se uistinu uspijemo vratiti kući.

Riječi su Ivana Dečaka, frontmena poznatog sastava "Vatra", koji je u intervjuu za "Nezavisne" govorio o novom singlu, dvije decenije bivstvovanja na sceni, te novom albumu.

NN: Možemo li se složiti da nova pjesma sa svojim zvukom održava stil benda "Vatra" i možete li nam reći ko je sve radio na ovoj pjesmi od prvih stihova pa do finalnog snimanja?

DEČAK: "Holandez" je u novije vrijeme bazičan zvuk benda, premda smo se kroz 20 godina postojanja i 10 studijskih albuma sa svakim od njih trudili mijenjati i razvijati. Pjesma je moja autorska umotvorina, kao i na prva dva singla kojima najavljujemo 10. album ("Sekvoje" i "Nama se nikud ne žuri") potpisujem glazbu i tekst. Aranžmani su djelo benda, a produkciju na posljednjih šest albuma potpisuju fantastični Jura Ferina i Pavle Miholjević, definitivno najbolji producenti na ovim prostorima.

NN: Za novu pjesmu je snimljen i zanimljiv video-spot. Možete li nam reći nešto više o tematici video-spota?

DEČAK: Spot je sniman dva dana. Prvi dan zahtijevao je penjanje na vrh planine Zir u Lici usred ljeta na 38 stupnjeva u plusu i nije bio nimalo jednostavan. Ostatak dana snimali smo u najstarijoj kući u Gospiću u kojoj sam provodio ljetne praznike za vrijeme djetinjstva. U toj kući prvi sam puta čuo ploče "Doorsa", "Stonesa", "Floyda", pročitao knjigu "Bludni sin" Čarlsa Bukovskog, a sve me je to zapravo privuklo glazbi. Ovaj je spot samo malo zrno vraćanja duga toj kući, odnosno prije svega mojoj tetki, tetku i ujacima koji su mi otvorili vrata svoga doma i učinili moj boravak u njemu čarobnim. Tu čaroliju i danas nosim u sebi. Drugi dan snimali smo svirku benda u jednom stakleniku u Zagrebu, također na visokoj vrućini uz podršku bezbrojne vojske komaraca.

NN: Možemo reći da ste iza sebe imali veoma uspješnu koncertnu sezonu sa nastupima širom regiona. Da li će ova nova pjesma najaviti i nove koncerte?

DEČAK: Da, svakako, do kraja godine čeka nas još jako puno kilometara, gradova, pozornica. Presretni smo zbog toga i zahvalni svima koji nas angažiraju, te pogotovo onima koji dolaze na naše koncerte.

NN: Sredinom godine ste najavili 10. album benda "Vatra". Da li ovaj singl najavljuje to novo studijsko ostvarenje?

DEČAK: Album će izaći 5. aprila naredne godine, a istog dana u Zagrebu ćemo održati veliki slavljenički koncert povodom 20. rođendana. Ulaznice su već u prodaji u sustavu "Eventima", a Zagreb nije uopće daleko, pa očekujemo i publiku iz Banjaluke.

NN: Rekli ste da će bend proslaviti i 20 godina postojanja. Kada pogledate unazad, da li postoji nešto što biste promijenili za ovih 20 godina i šta još publika može očekivati od vašeg sastava u godinama pred nama?

DEČAK: Na glazbenu avanturu krenuli smo kao golobradi klinci. Prvi album sa "Vatrom" snimio sam sa 18 godina, 20 godina proletjelo je kao treptaj. Imamo još puno toga naučiti, jako puno toga skladati i reći, pa nismo još došli niti na pola puta!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije