Muzika

Izložba u galeriji "Pro3or": Pred publikom zamrznuti rokenrol trenuci

Izložba u galeriji "Pro3or": Pred publikom zamrznuti rokenrol trenuci
Foto: Ilustracija | Izložba u galeriji "Pro3or": Pred publikom zamrznuti rokenrol trenuci

BEOGRAD - Rokenrol je najveća kulturna i društvena revolucija koja se širila od pedesetih godina dvadesetog vijeka, pružila je slobodu, drugačiji model ponašanja i razmišljanja i postavila određene ideale.

Rokenrol je prevazišao sve granice, predrasude i ušao u savremene tokove kulture i društva. Ovako je opisana izložba "50 godina koncertne rok fotografije u Srbiji", koja će biti otvorena 10. decembra u beogradskoj galeriji "Pro3or".

Postavka obuhvata 100 fotografija 25 autora različitih generacija koji su dali značajan doprinos promovisanju rokenrola i koncertne rok fotografije od 1966. godine do danas.

Te šeste godine šeste decenije prošlog vijeka Tomislav Peternek i Branibor Debeljković priredili su prvu izložbu koncertne fotografije "Koncert u sto fotografija" u Domu omladine u Beogradu. Ovi potonji bardovi fotografije tada su objavljivali u muzičkim i omladinskim časopisima širom bivše Jugoslavije, da bi svoja iskustva i saradnju sa muzičkim grupama prenijeli i na mlađe koji danas rade za brojne muzičke portale i priređuju izložbe.

"Fotografi koji su sa žarom radili i pratili živu scenu rokenrola, domaće bendove i nastupe gostiju iz inostranstva, predstaviće svoj izbor onoga što je za njih bilo značajno, a što je obilježilo njihovo i naše vrijeme", piše dalje u opisu izložbe.

Pored Peterneka, koji je i danas aktivan u fotografiji, te Debeljkovića, koji je preminuo 2003. godine, autori fotografija na izložbi, između ostalih, su: Brian Rašić, Slobodan Purić, Imre Szabo, Kamenko Pajić, Marko Ristić, Jovana Milovanović, Danko Strahinić...

Cilj izložbe je okupljanje značajnih fotografa i javna prezentacija dokumentarno-umjetničke rok fotografije nastale u proteklih pedeset godina - od analogne do digitalne fotografije kroz isticanje različitosti u izboru i umjetničkom izrazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije