Muzika

Dalibor Đukić: Moskva kruna mog dosadašnjeg rada

Dalibor Đukić: Moskva kruna mog dosadašnjeg rada
Foto: N.N. | Kompozitor Dalibor Đukić: Moskva mog dosadašnjeg rada

BANJALUKA - Gostovanje u Moskvi je kruna mog dosadašnjeg rada, jer se istorijat ruske Akademije muzike "Gnesini" smatra istorijom muzičkih obrazovnih ustanova, koju je prije 120 godina osnovala porodica Gnesini uz podršku i učešće najboljih muzičara Rusije, kazao je za "Nezavisne" banjalučki kompozitor Dalibor Đukić po povratku iz Moskve.

Tamo je na Akademiji muzike "Gnesini" 21. aprila premijerno izvedena njegova kompozicija "Balkanika" na koncertu posvećenom jubileju zaslužnog umjetnika Ruske Federacije Jurija Sidorova.

Kompoziciju je izveo harmonikaš Stojan Bojić iz Banjaluke, koji se trenutno nalazi na doktorskim studijama na pomenutoj akademiji, a koncertu su prisustvovali brojni istaknuti profesori s Katedre za harmoniku, među kojima treba istaći Fridriha Lipsa, Vjačeslava Semjonova, Borisa Jegorova, Jurija Dranga...

"Na prestižnoj akademiji se školuju i muzičari i pjevači izvorne narodne muzike, estradni umjetnici, džez pijanisti i pjevači, majstori tona i producenti. Među 500 pedagoga su i vrhunski umjetnici, kao što su Valentina Levko, Vladimir Tonha, Fridrih Lips, Valerije Hrohovski, Anatolij Krol i drugi", kaže Đukić o ovoj akademiji, koja organizuje svjetski značajne muzičke manifestacije i koja je 2016. godine ukazom predsjednika Ruske Federacije dobila status ustanove od nacionalnog značaja.

"Čast mi je što sam imao priliku da zvuke odnosno kulturnu baštinu s naših područja predstavim kroz kompoziciju 'Balkanika' ruskoj publici i istaknutim umjetnicima, koji su za njeno izvođenje pokazali nesebičnu zahvalnost i oduševljenje. Kompozicija je satkana folklornim motivima po uzoru na našeg istaknutog kompozitora Vladu Miloševića", ističe Đukić, koji je, pored ruske, ovih dana imao još nekoliko značajnih premijera.

Naime, kvartet flauta "Flutete" iz Banjaluke 13. aprila premijerno je izveo Đukićevu kompoziciju "Fiero" na 1. studentskom festivalu klasične muzike "Orfej" u Istočnom Sarajevu, a ovaj kompotitor uzeo je učešće i na festivalima u Srbiji i Njemačkoj.

"Učestvovao sam i na otvaranju 6. internacionalnog festivala harmonike 'Meh fest' u Beogradu, kao i na XLV muzičkom festivalu mladih Crne Gore 24. aprila u Herceg Novom, na kojem je izvedena kompozicija 'Duo NeSte'. Kompoziciju je izveo istoimeni duo, a izvođači su bili Nemanja Potparić, harmonika, i Stevan Savić, klavir", otkriva Đukić, navodeći da je na koncertu 19. aprila u Visokoj školi za muziku u Detmoldu, u Njemačkoj, Dragan Ribić takođe premijerno izveo njegovu kompoziciju "Fidgety", pisanu za harmoniku solo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije