Muzika

Kralj sevdaha u misiji predstavljanja bh. muzike

Kralj sevdaha u misiji predstavljanja bh. muzike
Kralj sevdaha u misiji predstavljanja bh. muzike

BANJALUKA - Malo ko u Bosni i Hercegovini, a ko je iole zainteresovan za muziku, nije čuo za Damira Imamovića, muzičara i interpretatora sevdalinke.

Zahvaljujući potpisivanju ugovora sa izdavačkom kućom "Glitterbeat records", koja je dva puta uzastopno proglašena najboljim izdavačem na svijetu, Imamović se našao i na stranicama američkog "The Huffington Posta", a koji ga naziva i kraljem sevdaha.

Novinar ovog lista u uvodu intervjua navodi da je Imamovića upoznao prije tri godine, a da je ono što ga je fasciniralo bila Damirova odlučnost da pokaže svijetu da BiH i cijeli Balkan ne bi trebalo da budu označeni kao zemlje rata i kriminala, već regija iz koje dolaze kultne ljubavne pjesme.

Opisujući sevdah, Imamović navodi da je to muzika vezana za fado, tango, bluz, rembetiko..., bilo kakav žanr muzike koji je nastao pri susretu različitih svjetova, jezika, umova...

"To je specifičan miks muzike i stihova vezan za pojam sevdaha (turska riječ za ljubav i arapska za melanholiju). U suštini, sevdah je susret svjetova. Posjeduje eho epskih pjevača, putujućih ašika, romantičnih pjesama i balada o zabranjenoj ljubavi. Tužna je, posebno za uši sa Zapada. Za nas koji smo odrasli s njom ima beskrajne nijanse tuge", naveo je u spomenutom intervjuu Imamović.

Na pitanje da li sevdah ima moć da mijenja percepciju BiH iz zemlje rata u zemlju ljubavi, Imamović odgovara da nam je potreban novi jezik u tradicionalnoj kulturi prije nego što promijenimo išta drugo.

Smatra i da je neophodno emancipovati sadašnju kulturu od konzervativnog, nacionalističkog, mrzilačkog, samoljubljivog razmišljanja.

"Politika mora raditi svoj posao i vladati, a od kulture ne možemo tražiti da rješava probleme političara. Moć kulture je velika, ali ona je blaga i treba joj više vremena", zaključio je Imamović u intervjuu za "Huffington Post".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije