Muzika

Lajbah: U Sjevernoj Koreji svi žive u "Trumanovom šouu"

Lajbah: U Sjevernoj Koreji svi žive u "Trumanovom šouu"
Lajbah: U Sjevernoj Koreji svi žive u "Trumanovom šouu"

Članovi "Laibacha" da su rođeni u Sjevernoj Koreji i tamo bi osnovali grupu i na neki način se bavili muzikom, rekao je Jani Novak, jedan od idejnih tvoraca ove kontroverzne, kultne slovenačke grupe koja je nedavno nastupila u toj najzatvorenijoj zemlji svijeta.

Novak i Mina Špiler, takođe član "Laibacha", su na "Weekend Media Festivalu" u Rovinju podijelili iskustva o nastupu u hermetički zatvorenoj Sjevernoj Koreji, u koju su došli da održe koncerte kao prva grupa sa Zapada, a zapadna kultura, kao i propaganda, u ovoj zemlji inače nisu dobrodošle.

Špilerova je kazala da su ih u Pjongjangu dočekali dobrodošlicom, a pošto su nastupali povodom 70. godišnjice oslobođenja zemlje, sve je bilo svečano. Na članove ove grupe su se trudili da ostave dobar i srdačan utisak, te nije bilo "zle energije".

"Djevojčica obučena u nošnju nas je dočekala pjesmom", kazala je Špilerova.

Novak je podsjetio da je "Laibach" u Koreju, jer tako tu državu zovu Sjevernokorejci s obzirom na to da Južnu Koreju smatraju okupiranim dijelom svoje teritorije, stigao spletom okolnosti i spontano, preko norveškog saradnika koji je učestvovao u kulturnoj razmjeni sa Sjevernokorejcima. Poslali su video-snimak "Laibacha", nakon koga im je Kulturni odbor Ministarstva za kulturu Sjeverne Koreje odobrio nastup. Članovi "Laibacha" su ispričali da Sjevernokorejci djeluju kao strpljivi ljudi, vrlo su ljubazni, nemaju sklonost ka cinizmu, ali imaju smisao za humor.

"Kad smo stigli u Koreju, domaćini su nam organizirali večeru dobrodošlice, na kojoj je čelnik kulturne razmjene uvodni govor počeo riječima kako su 'Laibach' fašisti i provokatori, sve onako kako nas je predstavljala zapadna propaganda, što znači da su pratili šta se o nama pričalo i pisalo, a završio riječima 'dobro došli'", ispričao je Jani Novak.

Šilerova je dodala da je na njihovom koncertu u Pozorištu Ponghva bila različita publika, te da je teško definisati.

"U publici su pažljivo pratili naš nastup, ali su imali onaj poker fejs", kazala je Špilerova.

Kažu da tokom boravka "Laibacha" u Sjevernoj Koreji nije bilo nepredviđenih okolnosti, svaki korak je bio insceniran i dobro isplaniran, a čini se da tako i oni žive tamo svaki dan. Utisak im je bio da je sve što su vidjeli bilo namješteno, a da je kroz te kulise stvarnost teško nazrijeti.

"U Sjevernoj Koreji svi žive u 'Trumanovom šouu' i žive ga sto posto. Barem svi koje smo mi susreli, a nismo uspjeli razlučiti koliko je to svjesno", rekao je Jani Novak.

Kazali su da Sjevernokorejce zapadna kultura ne interesuje, bar se tako ponašaju, i ta kultura im je daleka i čudna.

Vole dolare

Članovi "Laibacha" bili su iznenađeni koliko u Pjongjangu ima američkih turista, prema kojima su domaćini vrlo ljubazni i rado primaju dolare. "Najviše vole dolare i američke turiste, a Amerika im je najveći neprijatelj. U Sjevernoj Koreji, inače, stranci smiju da troše dolare, a ne smiju da imaju u rukama domaću valutu", kaže Mina Špiler.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije