Muzika

Ljubitelji klasične muzike dali 23 miliona dolara za kulturu

Ljubitelji klasične muzike dali 23 miliona dolara za kulturu
Ljubitelji klasične muzike dali 23 miliona dolara za kulturu

Najelitnija kanadska kulturna institucija, Nacionalni umjetnički centar u Otavi (NAC), bogatija je za 23 miliona dolara, koliko su joj darovali dobrostojeći ljubitelji klasične muzike, baleta, pozorišta i drugih vrsta umjetnosti.

Novac je prikupljen u kampanji koja je još u toku i prva je te vrste u skoro 50-godišnjoj istoriji NAC-a. Samo Gejl Asper iz Vinipega darovala je pet miliona dolara.

Ona je suvlasnica medijske imperije "Global" porodice Asper, na čelu je Upravnog odbora Fondacije NAC-a, i guvernerka je Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. Cilj "Kampanje za kreativnost" je da umjetnicima i umjetničkim organizacijama pomogne da postignu rezultate najveće vrijednosti na međunarodnoj sceni.

Kampanja je "poklon" svim umjetnicima širom Kanade i namjenska investicija u muzičko, baletsko i pozorišno stvaralaštvo uoči 150. godišnjice osnivanja kanadske konfederacije koja se obilježava iduće, 2017. godine, kao i 50. godišnjice NAC-a koja se navršava 2019. Trebalo je da taj centar bude otvoren 1967. godine, tokom proslave 100. godišnjice Kanade, ali je zgrada NAC-a u srcu Otave dovršena docnije i NAC je proradio tek 2. juna 1969.

Nacionalni umjetnički centar je dom Velikog orkestra, teatarskih scena na engleskom i francuskom jeziku i baletsko-plesnog studija. Jedini je dvojezični, multidisciplinarni umjetnički centar u Kanadi i jedan od najvećih u svijetu.

Među umjetnicima koji su nastupali u NAC-u ili su njihova djela izvođena u dvoranama tog centra je i najuspješnija umjetnica takozvane "novotalasne generacije doseljenika" iz Jugoslavije 1990-ih godina, Beograđanka Ana Sokolović, danas jedna od najuspješnijih među kompozitorima klasične muzike. Sokolović je 2009. dobila najveću nagradu NAC-a od 75.000 dolara uz obavezu da sastavi tri kompozicije.

Veliki orkestar NAC-a je dosad izveo dvije, svaki put pred punim gledalištem od 2.300 posjetilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije