Muzika

Maja Milinković: Put fada je put sreće

Maja Milinković: Put fada je put sreće
Maja Milinković: Put fada je put sreće

Album je plod trogodišnjeg rada, istraživanja i djelovanja na polju fado muzike, koji je uokviren u 16 tema, kazala je bh. interpretatorka ove muzike Maja Milinković.

Ona ovih dana promoviše svoj prvi album fado muzike pod nazivom "Fado je sreća", a zvanična promocija održana je u Muzeju fada u glavnom gradu Portugala - Lisabonu.

"Velika je čast promovirati album u ovom muzeju, tu nastupa krema fado umjetnika, pjevača i pjesnika. Pjevati tu bio je nevjerovatan osjećaj", kazala je Milinkovićeva.

Album je sastavljen od tradicionalnih i novokomponovanih fado numera, kao i tema bosanskohercegovačke tradicionalne baštine koje je ova pjevačica odlučila da uvrsti kao posvetu svojim korijenima.

Sarajevska umjetnica već četvrtu godinu boravi u Lisabonu, gdje gradi karijeru kao pjevačica ove muzike.

"Velika inspiracija za ovaj album je diva i fado kraljica Amalija Rodrigez, koja je iza sebe ostavila veliki opus djela (150 snimljenih albuma). Naziv albuma je inspirisan njenim imenom 'Amalia', koje zvuči kao amajlija. Fado je sreća ili amajlija, amulete", navela je Milinkovićeva.

Novi album izdaje portugalska izdavačka kuća "Seven Muses", koja se bavi isključivo ovom muzikom. Album se takođe može naći u prodaji na digitalnim platformama, I tunes, Amazon, itd.

"Posljednjih godina mnogi mladi ljudi u Portugalu i Bosni i Hercegovini otkrivaju fado i sevdah. Vole ih istraživati i kombinirati s ostalom glazbom, pa su i fado i sevdalinka po popularnosti nezaobilazan žanr world musica", istakla je ona.

Milinkovićeva je dugo najavljivala ovaj album na kojem je odlučila da spoji fado i sevdalinku, ali su se, kako je kazala, sada stvorili uslovi da se takvo nešto i ostvari.

"Za fado je potrebno imati senzibilitet, kako u slušanju, tako i u izvođenju. To je veoma delikatan muzički izričaj koji pored izražajne melodije zahtijeva ekspresivnu izvedbu koja će 'dirnuti' slušaoce. Smatra se da ste dobar fado pjevač ako natjerate publiku na plač", istakla je Milinkovićeva.

Dodala je da, kada ima koncert, njena publika zajedno s njom živi fado, a baš tako je bilo i na nedavnom mini-koncertu koji je održala prilikom promocije albuma. Emocija tokom cijelog nastupa nije nedostajalo.

Napomenula je da ponekad čovjek i nije svjestan šta je sve uradio, ali kad se okrene i vidi iza sebe utaban put, postane svjestan. Dodaje da je to divan osjećaj, ali da je još dug put pred njom.

Fado

Fado (portugalski: sudbina) je muzički žanr koji se prati od 1820. u Portugalu, ali vjerovatno ima ranije početke. Karakterišu ga melanholične melodije i tekstovi, često o moru i životu siromašnih, o životu, ljubavi, strasti... Tema je često saudade (nostalgija, čežnja za domom). Smatra se da je porijeklo fada mješavina ritmova afričkih robova iz Brazila s tradicionalnom muzikom Portugala, uz arapske uticaje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije