Muzika

Marčelo: Završite sumnjive fakultete i učlanite se u stranke

Marčelo: Završite sumnjive fakultete i učlanite se u stranke
Marčelo: Završite sumnjive fakultete i učlanite se u stranke

HIP-hop muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo, svojevrsni glasnik mlade generacije, buntovnik oštrog pera, poslao je poruku mladima koja glasi: "završite sumnjive fakultete i učlanite se u stranke".

"Ako to smatraju ogavnim, neka se pripreme na vrlo mučne dane. Ali i na mirne noći, a ništa nije tako vredno kao spavati spokojno i znati da niste saučesnici javašluka", kaže Marčelo.

Pred nastup na festivalu "Mjuzikolodži" na Kalemegdanskoj tvrđavi,  Marčelo je rekao da mu je čast što je dio festivala na koji niko neće doći slučajno.

"U Srbiji postoji samo jedna suštinska podela - kič i alternativa, neukus i ukus. Za svakoga ko nije površan (ili se namerno ne pravi blesav) linija koja razdvaja ova dva tabora uopšte nije tanka", kaže Marčelo. 

Upitan kako on vidi presjek trenutnog stanja u društvu, Marčelo kaže:

"Zavisi gde presečete piramidalnu hijerarhiju. Donji slojevi su na izdisaju da bi ovi u visinama imali bolji udisaj. Dole su, dakle, škrge, a gore hiperpluća".

Prognozira da se  "napet šou" u našim životima neće završiti nikada, osima "ako ne pitate političare i politikante, te njihove estradno-kriminogeno-prostačke produžene pipke".

Na pitanje kako ipak ublažiti takvo stanje, Marčelo kaže da je to  "pitanje za farmaceute na jednoj i dilere droge na drugoj strani", jer "van toga, ne postoji naročito efikasna anestezija za podnošenje ovdašnjeg života".

"Ali najverovatnije stvar stoji ovako: svi koji ne pripadamo opisanoj većini povukli smo se u sopstvene oaze mira, krugove prijatelja, nešto poput minijaturnih ljudskih utvrđenja usred zombi-apokalipse. Povezivanje i ozbiljno udruženje je nemoguće, jer su svaka dva najbliža bunkera razdvojena hiljadama zombija bez mozga i duše, koji se uz narodnjački saundtrek tupo krevelje svakoj iskri plemenitog nastojanja da se nacionalno odseljačimo. Što bi rekao Balzak: "Ukratko, ovde vlada beda bez poezije", dodaje Marčelo.

(Novosti) 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije