Muzika

Matija Dedić: Arsen je mogao ujediniti Jugoslaviju

Matija Dedić: Arsen je mogao ujediniti Jugoslaviju
Matija Dedić: Arsen je mogao ujediniti Jugoslaviju

BANJALUKA - Matija Dedić je nedavno održao koncert u Beogradu u klubu "Parobrod" sa dugogodišnjim saradnikom Massimom Savićem, a sve u čast njegovog oca Arsena Dedića.

Da je virtuoz na klaviru Matija Dedić je još jednom dokazao svirajući predivne aranžmane džez standarda, pokoju Sinatrinu pjesmu, ali i  pjesme preminulog oca Arsena Dedića.

Sa Matijom Dedićem je nastupio i Massimo Savić, koji s njim sarađuje već punu deceniju, a koji je svojim sjajnim glasom savršeno otpjevao Arsenove autorske pjesme.

Tokom ove večeri pokrenuta je inicijativa na osnovu koje je klavir hol kluba kulture "Parobrod" dobio ime po Matijinom ocu, slavnom Arsenu Dediću.

"Vrlo lijepa je bila večer u Beogradu. Inicijativu 'Parobroda' sam zapravo odmah prihvatio, te se nadam da sam svojim koncertom doprinio da cijela svečanost u spomen na moga oca bude na najvišem nivou", naglasio je Dedić u razgovoru za "Nezavisne".

Ovaj umjetnik je napravio džez obrade pjesama svog oca Arsena, ali navodi da se više predao osjećanjima i ambijentalnom pristupu, kao i nepredvidivosti muzičkog putovanja na koje su ga odvele teme Arsenove muzike.

Za saradnju sa Massimom Savićem umjetnik kaže da se uvijek zasnivala na povjerenju i instinktu tokom koncerata.    

"Sa Massimom nastupam od 2004. godine i ta suradnja izvan mojih striktno džez nastupa u stvari je jedina suradnja sa komercijalnim pjevačima koja otvara mogućnosti spontanosti, neprekidne komunikacije, te se bazira na međusobnom povjerenju i instinktu  tijekom koncerta. Naravno, uz dužno poštovanje jednako su drage suradnje sa Džibonijem i Predinom, a naravno, tu je i majka Gabi", dodao je Dedić.

Džez umjetnik je naglasio da njegov otac u početku nije odobravao njegovu ljubav i želju da se bavi ovom vrstom muzike.

"Arsen to nije baš odobravao, ali nakon vrlo kratkog vremena i rezultata mojeg fanatičnog vježbanja, proučavanja, evidentne ljubavi i predanosti za tu vrstu izričaja,  priznao je djelomično svoju pogrešku", rekao je Dedić.

Za njegovog oca Arsena se govorilo da je mogao ujediniti Jugoslaviju svojom muzikom.

"Znam samo da su u trenutku kada je moj otac preminuo tugovali i ovi i oni, i lijevi i desni. Nije to baš tako česta pojava, zar ne?", naglasio je Dedić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije