Muzika

Maya Sar: Ne volim šablone u životu i muzici

Maya Sar: Ne volim šablone u životu i muzici
Maya Sar: Ne volim šablone u životu i muzici

Talent je predispozicija koja se podrazumijeva, ali sve ostalo je rad, odnos prema poslu, profesiji, umjetnosti, saradnicima i, na koncu, publici, čija nam je povratna reakcija najbitnija, smatra bh. pjevačica Maja Sarihodžić, poznatija po umjetničkom imenu Maya Sar.

Ova kantautorica predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na "Eurosongu" 2012. godine, sa pjesmom "Korake ti znam". Nedavno joj se ostvarila dugogodišnja želja, te je osnovala muzičku školu ili, kako ona voli da kaže, muzički atelje, gdje znanje i iskustvo prenosi na one koji žele da se usavršavaju na ovom polju umjetnosti.

U intervjuu za "Nezavisne" Maya Sar priča o konceptu njenog "Muzičkog ateljea", otkriva šta joj smeta kad piše za druge, govori o humanosti, ali i budućim muzičkim planovima.

NN:  Nedavno je počeo s radom Vaš "Muzički atelje", koji je nastao sa željom da Vaše dugogodišnje iskustvo u muzici prenesete novim talentima. U kojoj mjeri ste zadovoljni kako je krenula cijela priča, ali i kako polaznici usvajaju nova znanja?

SAR: Ovo je prvi semestar rada "Muzičkog ateljea Maya Sar" i više sam nego zadovoljna interesovanjem i odazivom. Sva tri programa: Vokalni studio, Pjevaonica i Škola klavira imaju jako talentovane polaznike koji žele da uče i da unapređuju svoje znanje, a meni kao mentoru je veliko zadovoljstvo kad vidim koliko su predani. Novi semestar počinje u martu i već dobijam nove prijave koje me istinski raduju.

NN:  Šta pored tehničkih momenata vezanih za pjevanje savjetujete ljudima s kojima radite?

SAR:  Škola je koncipirana tako da se bavi savremenim stilovima pjevanja: pop, soul, r'n'b, s osnovama vokalne tehnike koja je neizostavna. Takođe, učim ih da budu kompletni, da nije dovoljno samo lijepo pjevati. Talent je predispozicija koja se podrazumijeva, ali sve ostalo je rad, odnos prema poslu, profesiji, umjetnosti, saradnicima i, na koncu, publici, čija nam je povratna reakcija najbitnija. Jako mi je stalo da imaju pravilan pristup tome, i ako se sutra ne budu bavili muzikom - da nauče da budu dobri slušaoci.

NN:  Poznato je da niste hiperproduktivac kada je muzika u pitanju, no radite li na svojim novim pjesmama i šta je sve potrebno da se složi pa da budete zadovoljni novom numerom?

SAR:  Stvaram onda kad imam inspiraciju. Ne volim šablone u životu, pa ni u muzici, a tako ni hiperprodukciju koja je degradirala muziku. Dam svakoj pjesmi vremena do trenutka kad osjetim da bih je baš takvu voljela čuti u eteru. Tada znam da je gotova. Danas je generalno malo originalnosti u muzici. Trudim se biti svoja i najveći kompliment mi je kad neko kaže: "U tvom stilu". Radim na novim pjesmama, koje će biti stilski malo drukčije upakovane od prvog albuma, biće osvježenje i za mene i za publiku.

NN:  S obzirom na to da u Vašim pjesmama ima mnogo autobiografskih elemenata, da li Vam ponekad bude neugodno zbog tolike otvorenosti?

SAR:  Ili sve - ili ništa, to je moja životna vodilja. Ako ste već u nečemu, budite sto posto ili nikako. Hrabrost je ogoliti sebe na takav način, ali kad pomislite da se u nekom trenutku neko osjeća isto tako, prolazi sličnu životnu priču, vrijedi i te kako. Publika prepozna kada ste iskreni i kada blefirate, a kad svoju bol, sreću, smijeh i tugu dijelite, solidarišete se putem pjesme sa drugima koji isto proživljavaju i postajete nevidljivi saveznik.

NN:  Mnogo pišete i za druge izvođače. Da li se nekad dešavalo da su nezadovoljni numerom i da li je ponekad bilo teško pronaći kompromis?

SAR:  Bilo je situacija kada sam nekog interpretatora vidjela u drukčijem kontekstu od zamišljenog i te saradnje se nisu ni desile. Ne želim forsirati stvari i nametati svoje pjesme onima koji ih ne osjete. To ni za koga nije dobro, ni za izvođača koji bi trebalo da pjeva nešto sa čime se ne identifikuje, ni za mene kao autora jer takav spoj neće zaživjeti, a najmanje za pjesmu i muziku uopšte. Takođe, imam fantastične primjere saradnji gdje su se kockice sklopile na najbolji mogući način. To su pjesme koje sam napisala za dva fantastična vokala i muzičke legende: Zdravka Čolića "Zar se nismo shvatili" i Terezu Kesoviju "Moja priča".

NN:  Da li ste kao pjevač zadovoljni brojem nastupa koje imate? Ipak je u našem regionu trenutno na prvom mjestu popularnosti neka druga vrsta muzike.

SAR: Lagala bih kada bih rekla da ne priželjkujem više koncerata, aktivno radim na tome da osposobim infrastrukturu koja može biti podrška visokim kriterijima koje moj tim i ja imamo. Što je najljepše od svega, publika postoji i ja sam joj dužna priuštiti ono što su navikli od mene i što zaslužuju. Često sam u situaciji da odbijem ponude jer ni po koju cijenu ne želim da se kompromitujem kroz nešto što nije adekvatno profesionalno. Previše volim muziku da bih podlegla nekim instant rješenjima. Mislim da se takvim stavom podiže nivo kompletne scene.

NN:  Ovih dana opet je aktuelizovana priča o "Eurosongu", odlučeno je da BiH neće imati predstavnika. Smatrate li Vi kao neko ko je imao iskustvo s ovim takmičenjem da naša država treba da izdvaja novac i predstavlja se na istom?

SAR: Svakako. To je jedna od rijetkih internacionalnih manifestacija gdje naša zemlja ima dobar imidž i redovno bude u finalu. Mislim da se o tome više treba govoriti s te strane, a ne isključivo o finansijama koje se usmjeravaju na učešće. Mi smo prilično nerealna nacija, pa očekujemo uvijek pobjedu, bilo da se radi o sportu ili nečem drugom. Moramo biti svjesni da iza tako velikih rezultata stoje ogromni timovi i fondovi, tako da su naši rezultati, koliko god ih neko omalovažavao, zaista značajni kad uzmete u obzir da su to uglavnom rezultati pojedinaca.

NN:  Posljednjih nekoliko godina veoma ste aktivni u kampanjama o svijesti i prevenciji ženskih bolesti. Iz dosadašnjeg iskustva smatrate li da i dalje postoji veliki broj žena koje se plaše čak i tog prvog pregleda?

SAR:  Meni je veliko zadovoljstvo biti dio takvih projekata. Kampanje tog tipa provjereno daju rezultate. Voljela bih čuti da jednog dana nema potrebe za tim, da je svijest na tako naprednom nivou, ali do tada nema posustajanja.

NN:  Koliko je bitno razvijati taj osjećaj humanosti u ljudima? Ove godine smo, nažalost zbog poplava, uvidjeli da pomažući jedni drugima zapravo možemo mnogo toga napraviti. Šteta  je samo što to ne traje svaki dan.

SAR:  Poplave su bile gruba lekcija za sve nas, da u okolnostima takvih katastrofa nijedna kreditna kartica, skupi automobil ili tašna ne mogu da vam pruže pomoć, već samo čovjek. Osjećaj solidarnosti i dobri međuljudski odnosi su najdragocjeniji.

NN:  Možemo li Vas uskoro očekivati u Banjaluci?

SAR:  Radimo na tome! Iskreno, jedva čekam!

Biografija

Maya Sar je bh. kantautorka. Dugo godina je bila članica benda Dine Merlina, te horskog ansambla Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na odsjeku za klavir. Nakon desetogodišnjeg iskustva pjevanja pratećih vokala, prvim singlom "Nespretno" i pod imenom Maya Sar, na sceni je prisutna od 2010. godine.

Inicijator je regionalnog humanitarnog projekta "Moj je život moja pjesma", za koju je napisala istoimenu pjesmu. Za ovaj projekat dodijeljeno joj je priznanje ECCA za najbolji evropski projekat, te priznanje Internacionalne lige humanista dr Elizabet Rehn. U oktobru je počeo s radom  "Muzički atelje Maya Sar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije