Muzika

Miloš Nikolić: Fuzija muzike čini me radosnim

Miloš Nikolić: Fuzija muzike čini me radosnim
Miloš Nikolić: Fuzija muzike čini me radosnim

TREBINJE - Među mlađom populacijom srpskih muzičara, koja u posljednjih deceniju-dvije otkriva i radi na popularizaciji arhaičnih instrumenata, svakako prednjači Miloš Nikolić, koji svira kaval, diple, sviralu i koji svaki put iznova oduševljava publiku.

S obzirom na to da svira i klarinet i radi kao profesor u beogradskoj Muzičkoj školi "Mokranjac", idealni su njegovi spojevi klasične i moderne muzike s izvedbama na diplama ili kavalu.

"Već dve decenije se bavim vizantijskom muzikom, njenom teorijom, praksom i notacijom, a vodio sam i vizantijski hor s kojim sam održavao koncerte širom Evrope i izdao nekoliko kompakt diskova", istakao je Nikolić. Nedavno je i održao izvanredan nastup u Trebinju na svetosavskoj akademiji, gdje je s mladom guslarkom iz Kraljeva Bojanom Peković, čelistima Aleksandrom Jankovićem iz Niša i Vladimirom Nikolićem iz Beograda napravio izvanredan spoj tradicionalnog i modernog.

U Trebinju, međutim, nije prvi put, jer je gostovao u nekoliko navrata, zahvaljujući Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i vladici Grigoriju, a ovim je gradom, priznaje, "naprosto opčinjen", kao i etno zvucima koje je čuo od ovdašnjih muzičara.

Ipak, nekako je najzapaženiji ostao 2004. godine, kada je sa Željkom Joksimovićem i pjesmom "Lane moje" nastupio na "Evroviziji", gdje je ostvaren zapažen rezultat, možda i ponajviše zahvaljujući spoju etno i modernog zvuka, kada je Nikolić svirao na kavalu.

"Odavno sam zavoleo svirku na starim originalnim instrumentima, koji svakako nisu strani ni Hercegovini, u šta sam se već nekoliko puta uverio, a naročito volim melodije i ritmove kojih nema ni u jednoj knjizi, a koji su i na 'Evroviziji', čini mi se, ostavili utisak", dodaje skromno.

Zanimljivo je da se i praktično i teorijski bavi vizantijskom srpskom i balkanskom muzikom, a istražuje i istočne muzičke tradicije, sarađujući s muzičarima sličnih interesovanja iz cijelog svijeta.

Kaže da s radošću nastupa s triom "Ved", zajedno s Pavlom Aksentijevićem, izvodeći na originalnim instrumentima stare pjesme iz Vranja, Makedonije, sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine, ali i dalekog Tunisa.

"Nisu retki ni moji nastupi u duetu sa Bobanom Bijelićem, koji svira na harmonici, gde spajamo milongu, odnosno izvorni tango, kao muziku ljubavi i plesa, sa balkanskim melodijama, stvarajući neki jedinstven zvuk, neku etno fuziju koju čini kombinacija etno motiva sa balkanskih prostora i umetničke, klasične muzike u kojoj nema pratećeg instrumenta, jer se harmonika kombinuje s kavalom, gajdama, a to me čini naročito radosnim", kaže Nikolić.

Dodaje da kao profesor kavala u Muzičkoj školi "Mokranjac" u Beogradu sada već među svojim učenicima prepoznaje brojne talente za ovakvu vrstu muzike, koji znaju njegovati kulturno nasljeđe koje je bilo gotovo zaboravljeno, ali ga i sami već osavremenjavaju kombinacijama s modernim stilovima…

Biografija

Miloš Nikolić je rođen u Čačku 1972. godine i prvi je profesor kavala u Srbiji, u čijoj prijestonici, osim Muzičke škole "Mokranjac", radi i na doktorskim studijama klarineta na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Ovaj muzičar širokih interesovanja nastupao je u Srbiji, Evropi i Kanadi…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije