Muzika

Mineapolis obilježava prvu godišnjicu smrti Prinsa

Mineapolis obilježava prvu godišnjicu smrti Prinsa
Mineapolis obilježava prvu godišnjicu smrti Prinsa

Gradske vlasti Mineapolisa, u američkoj državi Minesoti, raznim manifestacijama će obilježiti prvu godišnjicu smrti muzičara Prinsa koji je iznenada preminuo 21. aprila od prekomerne doze lijeka protiv bolova na bazi opoioda.

U Mineapolisu, Prinsovom rodnom gradu, tokom četiri dana će biti organizovani koncerti lokalnih grupa koje će izvoditi pjesme poznatog muzičara. Neki dijelovi grada će biti osvijetljeni Prinsovom omiljenom purpurnom bojom.

Prins ili "dete iz Mineapolisa" bio je jedan od najvećih muzičara 80-ih i 90-ih godina sa hitovima kao što su "Cream" ili "Kiss" u kojima je miješao gitarske rifove sa poetskim stihovima u ritmu fanka. Mnogi smatraju da je njegov najveći hit "Purple Rain". Objavio je oko 30 albuma za skoro 40 godina karijere koji su prodati u 150 miliona primeraka.

Visok svega 1,60 metara, ali sa velikom harizmom, Prinsa su često upoređivali sa Majklom Džeksonom, iako je muzičar imao drugačiji nastup na sceni igrajući na kartu "super-seksipilnosti".

Bio je pjevač, tekstopisac, muzičar i multi-instrumentalista, iako je na koncertima svirao samo gitaru. Autor je više stotina pjesama i dobitnik šest muzičkih nagrada Gremi i jednog Zlatnog globus, kao i prestižnog Oskara za originalnu pjesmu "Purple Rain" iz istoimenog filma iz 1985. godine.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije