Muzika

Mjesto u finalu "Demofesta" našlo sedam bendova

Mjesto u finalu "Demofesta" našlo sedam bendova
Foto: demofest | Mjesto u finalu "Demofesta" našlo sedam bendova

Nastupom takmičarskih demo bendova i koncertima regionalnih zvijezda počeo je 11. festival demo bendova - "Demofest", koji se održava na banjalučkoj tvrđavi Kastel.

Nakon što je žiri preslušao sve takmičare prve polufinalne večeri, jednoglasno je odlučeno da u finale "Demofesta" idu bendovi "Herz" i "Vin Triste" iz Beograda, "Monstruoz" iz Sarajeva, kantautorka Olivera Popović iz Novog Sada, "Biljke" iz Bele Crkve, "Captain Morgan's Revenge" iz Novog Mesta te "Fire in Cairo" iz Zagreba.

Ovi bendovi će nastupom u finalu "Demofesta" još jednom pokazati šta znaju i imaće priliku da završe među najbolja tri te osvoje vrijedne nagrade.

Kapije tvrđave Kastel prve večeri su bile otvorene od 20 časova, a prvi takmičarski bendovi su započeli svoje nastupe u 21 čas. Oni su imali priliku da sa po jednom autorskom numerom osvoje srca publike i žirija.

Prvo takmičarsko veče otvorilo je 12 bendova, nakon kojih su nastupili bend "Wolfram", trećeplasirani pobjednici 10. "Demofesta", "Magnifico & The Serbian Army Orchestra", kao i splitski sastav "Dječaci".

Reakcije publike na nastup bendova su bile dobre, a definitivno najviše pažnje okupljenih Banjalučana su privukli domaći sastav "5Rolej", koji je imao najveću podršku okupljenih na Kastelu, kao i sastav "Hotel Makedonija" iz Beograda koji se predstavio narodnom satiričnom numerom.

Četrdeset muzičara vojnog orkestra Srbije, predvođenih Robertom Pešutom, nadaleko poznatim kao Magnifico, uspjeli su da razdrmaju publiku. Malo ko je ipak mogao da mirno stoji uz vanvremenske hitove "Hir aj kam, hir aj go", "Samo malo" i "Pukni, zoro". Potom su "Dječaci" svojom rep energijom stavili pravi pečat na završnicu prve večeri festivala.

Ovogodišnji žiri koji na "Demofestu" ocjenjuje najbolje demo sastave regiona čine  Mirela Priselac Remi, Darko Rundek, Zdenko Franjić, Igor Lazić Niggor, Nikola Pejaković Kolja i Brankica Janković.

Pored takmičarskog i revijalnog dijela programa, za posjetioce je ponovo pušten u rad i silent disko. Tradicija je nastavljena i u kutku za "Demofest" vjenčanja, organizovanom u saradnji sa satiričnim veb-portalom 50nijansipive.com. Za one koji su htjeli da isprave grešku od prošle godine matičar je bio spreman i za "Demofest" razvode.

Osim takmičarskog i revijalnog dijela festivala, publika u gradu na Vrbasu će imati priliku da uživa i u izložbama, radionicama i projekcijama filmova koji će se održavati u Kamenoj kući na Kastelu. Ulaz na ove radionice je besplatan.

Završno veče festivala demo bendova će se održati ove subote, kada će se u finalu boriti najbolji bendovi iz prve dvije festivalske večeri. Takođe, posljednja noć festivala je rezervisana i za revijalni dio programa u kojem će se predstaviti prošlogodišnji pobjednici festivala, grupa "Slonz", zatim čuveni pank sastav "Goblini", kao i legendarni glumac i muzičar dr Nele Karajlić.

Ulaz na "Demofest" je besplatan do 21 čas, a nakon toga se naplaćuje po cijeni od pet KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije