Muzika

Mumin za NEZAVISNE: Ni ton ni stih nisam snimio radi reda

Mumin za NEZAVISNE: Ni ton ni stih nisam snimio radi reda
Mumin za NEZAVISNE: Ni ton ni stih nisam snimio radi reda

Čuveni novosadski rok bend "Love Hunters" nedavno je objavio novi album "Suck Disease", 12. u karijeri, na koji su brojni poštovaoci čekali već neko vrijeme.

Na ovom izdanju se nalazi i numera "Wave(r)", za koju su poznati Novosađani snimili i video-spot koji je premijerno prikazan na MTV kanalu. U razgovoru za "Nezavisne" frontmen benda Milan Mumin kaže da ovaj album zvuči energičnije i svježije nego ikada do sad.

NN: Novi album je 12. po redu, da li ste zamišljali na početku karijere da će "Love Hunters" ovoliko dugo da traje i da snimi ovoliko izdanja?

MUMIN: Oduvek sam, od prvih momenata svesnosti, znao da ću se ovim baviti, naprosto sam osećao to, tako da nisam iznenađen. Naprotiv, baviću se ovim dokle god ima smisla, dok me veseli i ispunjava, tj. dok je inspiracije.

Nikada ni tona ni stiha nisam snimio radi reda ili zato što to tako treba ili zato što je bilo vreme, nego sam tako osećao i moralo je da izađe negde, sad što je toga bilo podosta, samo je plus.

NN: Obožavaoci su duže čekali na ovo novo izdanje, šta je bio razlog duge pauze?

MUMIN: Pauze kod mene zapravo nije ni bilo, samo su "Huntersi" malo odmarali. U Americi sam ostvario moj davnašnji san, da snimim jedan "amerski" album, a usput sam prevazišao i to, te snimio i igrani film "Love Hunter". Da radost moja bude veća, upravo za koji dan mi izlazi i drugi "amerski" album, tako da kod mene nema ni reči o nekakvim pauzama, samo sam iz pijeteta prema mojoj sabraći iz "Huntersa" nastupao pod imenom "Moomin" nekih nekoliko godina, a kad se 2010. godine moj dupli kum i basista Protektor vratio u bend, te nas je postalo tri originalna člana (od četiri), nametnuo se i povratak starog imena.

NN: Na albumu se nalazi pjesma "Wave(r)", za koju je snimljen i spot, možete li nam reći nešto više o toj pjesmi i kako je proteklo snimanje spota?

MUMIN: Ta tema je dosta stara, ali je sad prvi put sasvim uobličena, a posvećena je mom pokojnom prijatelju Čedi Stepiću. Kao i u ostalim spotovima sa ovog albuma, snimatelj je bio naš oficijelni fotograf i brat Sale Kamasi, montirali su Nemanja Savić i Goran Beg, a sve sam osmislio i režirao, po običaju, ja. Ona predstavlja jedan od mojih bisera, najdražih pesama, a glavna uloga pripada našoj prelepoj dobermanki Altobeli Ksantipi Niko, koju ja od milošte zovem Beba.

NN: Na novom albumu su gostovali operski pjevač Đorđe Kechi i "The Frajle", možete li nam reći kako je došlo do te saradnje?

MUMIN: Ja sam dobio ideju da se u pesmi "Black&Blue" pojavi operski pevač, ali neki suvi profesionalac, tipa Jate ili Agote, naših operetskih prvaka. Međutim, vazda sedim po kafanama sa jednim našim drugarom, koji je takođe operski pevač, ali je zbog non-stop nalivanja poizbacivan iz svih opera i ostavljen bez angažmana. Kada se jako "ponačinimo", mi često njega zamolimo da nam peva razne isečke iz opera, na uvce. Tu je moja supruga i menadžer Jelena odigrala vrlo bitnu ulogu, pošto sam našeg drugara potpuno smetnuo sa uma, a ona me pred samo snimanje setila. Tako je namesto svih profesionalaca ovog sveta angažovan ovaj operski div.

Što se saradnje sa "Frajlama" tiče, ja sam još u nastanku pesme "My Yes is always with U" njih nekako video tu, a potom je slučaj htio da su Somborke, kano moja supruga, te još više, em su fanovke "Huntersa", em su išle u razred sa mojim svastikama i eto.

NN: Koliko ste dugo radili na ovom albumu i da li se on zvukom razlikuje od ranijih izdanja benda "Love Hunters"?

MUMIN: Samo snimanje nije dugo trajalo, ali nam je posle sve išlo nizbrdo, te je mikseta riknula u pola miksa, te je tonac i glavni mikser slomio kuk, pa plastični kuk, pa sto nekih drugih čuda, tako da mi ovaj album neće baš ostati u lepoj uspomeni. Mimo toga, sam finalni zvuk je OK i raja će imati prilike da čuje one baš prave, stare "Hunterse" na nekliko momenata.

NN: Da li su u planu turneja i promocija albuma?

MUMIN: Mi smo non-stop na turneji, svirački smo dosta uvek bili aktivni, tako da potrebe za nekom posebnom turnejom ni nema. Oficijelna novinarska promocija je napravljena u Beogradu i Novom Sadu, a sviramo gde god može.

NN: Kada vas možemo očekivati u Bosni i Hercegovini?

MUMIN: Ja se za koji dan vraćam za Njujork gde poslednjih dvanaestak godina živim i gde imam puno posla oko onog gorepomenutog drugog solističkog američkog albuma. Nazad sam na leto i tada svakako stižemo i u Banjaluku i u Sarajevo ("Sloga") i u ostale gradove, a jedva čekam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije