Muzika

"Muzika na kostima" ponovo na tržištu

"Muzika na kostima" ponovo na tržištu
Foto: Ilustracija | "Muzika na kostima" ponovo na tržištu

Kompanija "Blank City Records", koja se bavi muzičkom produkcijom, izbacila je na tržište gramofonske ploče napravljene od rendgenskih snimaka.

Čelnici ove kuće ističu da je ideja za ovaj projekat proistekla iz sjećanja na period hladnog rata i cenzuru umjetnosti koja je vladala u Sovjetskom Savezu.

"Decenijama je Sovjetski Savez zabranjivao pop, džez i rokenrol. Tada su muzički sladokusci došli na ideju da ploče snimaju na rendgenskim snimcima, koje su oni popularno nazivali 'muzika na kostima'. U čast tim inovatorima mi želimo da publici predstavimo upravo te ploče", rekli su čelnici kuće "Blank City Records".

Ideja snimanja muzike na rendgen snimcima je proistekla od dvojice ljubitelja muzike iz Lenjingrada, Ruslana Bogaslovskog i Borisa Tajgina. Oni su do ovog otkrića došli slučajno dok su tražili materijale na kojima mogu snimati kompozicije jer je u tom periodu vladala nestašica kvalitetnih materijala za izradu ploča.

Nažalost, ovaj dvojac je svojim pločama privukao i pažnju vlasti, koja ih je 1950. godine uhvatila kako "rasturaju" zabranjenu muziku i obojicu osudila na po pet godina prinudnog rada u Sibiru.

Staljinova smrt 1953. godine svima je donijela olakšanje; pomilovano je na hiljade zatvorenika, a Bogoslovski i Tajgin su se kući vratili sa još ambicioznijim planovima.

Tokom tih dugih, hladnih godina na robiji, Bogoslovski je smislio način da razdvoji dva sloja rendgenskih snimaka i sliku prebaci na providni film. On i Tajgin bacili su se nazad na posao, ovaj put štampajući ploče sa narodnim umjetničkim djelima i pokradenim zapadnjačkim etiketama. Građani bi viđali ploče sa logom "Columbia Records" ispisanim na ruskom i sa žigom "Made in Great Britain". Neko vrijeme sve je išlo kako treba, sve dok ponovo nisu uhapšeni i bačeni u gulag.

Kad je Bogoslovski pušten, nekoliko godina kasnije, imao je posljednju veliku ideju, štampanje sopstvene ploče na vinilu. Našao je način da smekša smjesu na kojoj su zapisani postojeći albumi i u relativnoj privatnosti svoje šupe štampao prave, crne vinile koji su se pokazali nevjerovatno popularnim.

Kompanija "Blank City Records" želi da svojim rengenskim pločama oda počast upravo ovim velikim borcima za umjetnost i da pokaže novim generacijama kojima je muzika dostupna na internetu, koliko je zapravo bilo teško doći do omiljenih melodija u vremenu cenzure zapadne kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije