Muzika

Muzika u skladu prirode

Muzika u skladu prirode
Muzika u skladu prirode

Muzički festival "Zelenkovac 2010", na kojem će nastupiti više od 10 izvođača i grupa koji bi trebalo da zadovolje svačije ukuse, biće održan od 29. jula do 1. avgusta na izletištu "Zelenkovac", udaljenom oko 15 kilometara od Mrkonjić Grada.

Iz Ekološkog pokreta "Zelenkovac", koji oganizuje manifestaciju, najavljuju da će sadržaj ovogodišnjeg festivala biti drugačiji u poređenju s onim što se moglo vidjeti prethodnih godina.

"Ove godine nije riječ o džezu, nego o muzičkom festivalu, na kojem će biti muzike za sve ukuse", najavljuju organizatori.

Program: Sve svirke ovogodišnjeg festivala počinju u 17 sati. Predviđeno je da prve večeri, 29. jula, nastupe bendovi "Trauma Box" iz Jajca, "Urnebes" iz Bihaća, "Dede Putra" iz Cazina i "Neuro" iz Banjaluke. Dan kasnije nastupiće "Wanted" iz Mrkonjić Grada, "Red Dust" iz Banjaluke i Gale ("Kerber") i Najda ("Smak", "Deliverance Inc"). Za treće veče festivala najavljeni su nastupi bendova "Sirius" iz Sanskog Mosta, "Pik, tref i razbojnik" iz Kozarske Dubice, te Irina i Storma.

Posljednje veče Muzičkog festivala "Zelenkovac 2010" rezervisano je za nastup Tamburaškog orkestra "Dobri momci" iz Banjaluke.

"Za prvo veče festivala predviđena je svirka lokalnih bendova, a za posjetioce je obezbjeđen besplatan kotlić. Festival, prije svega, treba posjetiti zato što se sve dešava u najljepšem ambijentu o ovoj regiji. Zatim, ovaj festival, ali u nešto izmijenjenoj formi, ima desetogodišnju tradiciju", rekao je Borislav Janković, predsjednik Ekološkog pokreta "Zelenkovac", dodajući da svi oni koji su ranije bili u prilici da posjete ovu manifestaciju, znaju za odličnu atmosferu i sjajne ljude koji je posjećuju.

Sadržaji: Potvrđeno je i da izvođači s nestrpljenjem očekuju festival, kao i da obećavaju odličnu svirku.

Organizatori su za posjetioce obezbijedili i kamp sa svom neophodnom infrastrukturom. Naglašavaju da će ulaz za sve četiri večeri biti besplatan, te da će cijene hrane i pića biti pristupačne. Gostima ostaje i mogućnost roštiljanja u sklopu izletišta "Zelenkovac". Posjetioci iz udaljenijih mjesta mogu da prenoće u bungalovima, u kojima ima trideset ležajeva.

Visoka crnogorična šuma kroz koju protiče planinski potok, te ostrvca, neobična umjetnička galerija i objekti koji su urađeni u skladu s prirodom, samo su djelić onoga što možete vidjeti ako posjetite "Zelenkovac".

Izvođači          

  • "Trauma Box", Jajce     "Wanted",
  • Mrkonjić Grad "Sirius", Sanski Most   
  • Tamburaški orkestar "Dobri momci", Banjaluka
  • "Urnebes", Bihać         
  • "Red Dust", Banjaluka 
  • "Pik, tref i razbojnik", Kozarska Dubica           
  • "Dede Putra", Cazin     
  • Gale ("Kerber") i Najda  ("Smak", "Deliverance Inc")   
  • Irina i Storm
  • "Neuro", Banjaluka                              

"EXIT u malom"

Prvi festival na izletištu Zelenkovac, pod nazivom "Jazz festival", održan je 1999. godine.

Odziv publike gotovo svake godine održavanja manifestacije bio je odličan. Do sada su na njemu nastupila brojna poznata imena iz svijeta muzike.

"Cilj nam je da od ove manifestacije, za par godina, stvorimo EXIT u malom", rekli su u Ekološkom pokretu "Zelenkovac".

Pozitivna energija

Izletište "Zelenkovac", smješteno je na obalama istoimenog potoka koji izvire na zapadnim obroncima planine Lisine i teče kroz borovu šumu.

Na potoku je prije nekoliko vijekova izgrađeno petnaestak vodenica, a jednu od njih je 1985. godine proširio i preuredio u svoj atelje likovni umjetnik Borislav Janković, predsjednik Ekološkog pokreta "Zelenkovac". U aprilu 2002. godine ovo mjesto je dobilo status ekološke zone.

U preuređenoj vodenici, pored ateljea, Janković je otvorio umjetničku galeriju pod nazivom: "Zašto nije otišao Boro?!", kolekcijom umjetničkih djela, etnografskih i drugih kulturnih sadržaja.

"'Zelenkovac' je mjesto za ljude koji su vezani za prirodu, za muziku i uživanje. Dolaze ljudi sa različitih kontinenata i, što je najbitnije, uvijek vlada pozitivna energija", kaže Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije