Muzika

Na Evropskoj smotri učestvuje 4.000 folkloraša iz 14 zemalja

Na Evropskoj smotri učestvuje 4.000 folkloraša iz 14 zemalja
Foto: N.N. | Na Evropskoj smotri učestvuje 4.000 folkloraša iz 14 zemalja

BANJALUKA - U Banjaluci će od 18. do 20. maja biti održana 23. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, na kojoj će učestvovati između 65 i 70 kulturno-umjetničkih društava iz 14 evropskih zemalja sa oko 4.000 članova.

Iz Kulturno-umjetičkog društva /KUD/ Piskavica, koje zajedno sa Savezom srpskih udruženja Njemačke organizuje smotru na tvrđavi Kastel, navode da to ovaj događaj čini jednim od najmasovnijih kulturnih događaja u Banjaluci.

U okviru revijalnog programa nastupiće folklorni ansambli iz Čikaga i Milvokija.

Iz KUD Piskavica navode da će tokom smotre biti postavljeno i 25 štandova na kojima će se predstaviti zanatlije poput opančara, proizvođača narodnih nošnji, ali i privrednici iz Republike Srpske i Evrope.

"Riječ je o velikom projektu koji spaja srpsku dijasporu sa maticom na najbolji način, a to je čuvanje identiteta, kulture i običaja srpskog naroda. Njegovanje običajnog života srpskog naroda veoma je važno za generacije koje svoja životna iskustva stiču u rasejanju", kažu u KUD Piskavica.

Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu podržali su Predstavništvo Republike Srpske u Njemačkoj, predsjednik Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, Grad Banjaluka i Turistička organizacija Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije