Muzika

Na jubilarnoj Guči nema spavanja

Na jubilarnoj Guči nema spavanja
Na jubilarnoj Guči nema spavanja

Izradnja doma za trubače, vraćanje sabora trubačima, bez koncerata i izvođača narodne muzike, 10 članova žirija umjesto dosadašnjih pet, novine su koje će obilježiti ovogodišnji 55. jubilarni Sabor trubača u Guči.

Potvrdio je to Zoran Vučićević, direktor Centra za kulturu i sport opštine Lučani i organizator festivala.

"Ovogodišnji sabor će se umnogome razlikovati od dosadašnjih, jer je lokalna samouprava odlučila da sabor vrati trubačima, tako da će ove godine nastupati isključivo trubački orkestri, odnosno više nemamo koncerte i izvođače narodne muzike. Kako pravila i nalažu, 55. jubilarni Sabor trubača biće održan od 3. do 9. avgusta. Učešće će uzeti oko 1.000 učesnika, od čega će biti preko 500 trubača. U programu su zastupljeni svi najbolji orkestri iz Srbije, ali i iz Evrope", potvrdio je Vučićević.

On je naglasio da će program biti popunjen tokom svih sedam dana, a neke od revijalnih koncerta održaće Dejana Petrović sa "Big bendom", Goran Bregovića, Dejan Jevđić, Boban Marković, Sanja Ilić i "Balkanika".

Jedan od primarnih ciljeva, prema njegovim riječima, za jubilarni sabor bio je i da se postigne apsolutna transparentnost, kako bi se izbjegli komentari da je takmičenje namješteno.

"Imali smo problema, jer su mnogi smatrali da se sabor lažira. Da bismo to prevazišli, donesena je odluka da se imenuje 10 članova žirija, a po pravilniku trubače ocenjuje pet. Do samog nastupa neće biti poznato ko je u žiriju. A, članovi će pred kamerama biti birani slučajnim odabirom, iz šešira", potvrdio je Vučićević.

"Trubači do ove godine nisu imali svoj kutak, a poznato je da se cela priča o saboru zasniva upravo na trubačima jer su oni glavni lik cele manifestacije. Ove godine počinjemo sa izgradnjom doma za trubače čiji će smeštajni kapacitet biti biti za 16 orkestara. U tom objektu će biti udobni apartmani za same orkestre, ali će se održavati i konferencije za štampu, te će imati sve prateće prostorije koje su neophodne za jedan udoban smeštaj glavnih likova našeg sabora", istakao je on.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu i sport u Guči i istoimena mjesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i opština Lučani, a najveću trubačku feštu pomažu i brojni sponzori, među kojima i jelen pivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije