Muzika

''Nišvil'' u čast kralja i kraljice romske muzike

''Nišvil'' u čast kralja i kraljice romske muzike
Foto: novosti | ''Nišvil'' u čast kralja i kraljice romske muzike

Na džez festivalu “Nišvil”, 8. i 9. avgusta u Amfiteatru na Keju u Nišu, pored spomenika Šabanu Bajramoviću, biće održan program “Prijatelji Šabanu”, a prve večeri među izvođačima će biti i orkestar “Esma’s band next generation”, koji je pratio legendarnu Esmu Redžepovu na mnogim svjetskim festivalima.

 “Nišvil” je, inače, prvi spojio kralja i kraljicu romske muzike davne 2005. godine, a Esma Redžepova je 2008. u Sava centru nastupala na koncertu posvećenom tada preminulom Šabanu Bajramoviću. Uz to, Redžepova je 2010. bila donator za izgradnju spomenika Šabanu na Keju.

Prvi dan ovogodišnjeg programa “Nišvila” na River stejdžu simbolično je nazvan “Za Esmu”, baš kao što je Peti Ostin svoj nastup na “Nišvilu” nazvala “Za Elu”, posvetivši ga kraljici džeza Eli Ficdžerald. Na rođendan Esme Redžepove, 8. avgusta, nastupiće originalni Esmin sastav koji predvodi Simeon Atanasov, njen sin, a Esmine pjesme interpretiraće Eleonora Mustafovska.

“Nišvilov” program na Keju je tradicionalno besplatan za posjetioce, a ovogodišnje osmo izdanje programa “Prijatelji Šabanu” je prvi put pomoglo Ministarstvo kulture sa 200.000 dinara.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije